Торг доречний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торг доречний

Фондовий ринок
656
На думку аналітиків, ідея продажу держбанків через фондову біржу - досить ділова. Якщо на біржі виставлять невеликі пакети акцій, а через час продадуть на аукціонах контрольні або пакети, що блокуються, то держава виручить за папери максимальну суму. А от у зворотній послідовності продавати пакети акцій безглуздо: уряд може не повернути вкладені в держбанки кошти.
Найефективнішим методом продажу держкомпанії через фондовий ринок вважається спочатку виведення на біржу дрібних пакетів акцій, а потім продаж з аукціону контрольного або пакета, що блокується, за ринковою ціною.
В Україні в такий спосіб намагалися продати тільки "Укртелеком" і деякі обленерго. В 2007 р. ФДМ намагався виставити на декількох фондових біржах дрібні пакети акцій держоператора зв'язку (лише за 1%). Таким чином, ФДМ планував поступово наростити ліквідність акцій: чим вище free-float, тим вірніше, справедливішп ринкова оцінка паперів. Схоже, ФДМ був не проти розпродати в такий спосіб увесь "Укртелеком", але після декількох торгів попит на ці пакети паперів спав, оскільки торговці і портфельні інвестори скупили акції за максимумом.
Стратегам же було невигідно викуповувати папери з ринку: набагато дешевше придбати відразу великий пакет. Історія із продажем обленерго теж нічим не завершилася. Пакети акцій "Полтаваобленерго", "Сумиобленерго", "Прикарпатобленерго" та інших "-облів" продаються на фондовому ринку вже більше двох років: протягом усього цього часу ФДМ методично виставляє пакети акцій на торги, але бажаючих придбати їх не має, оскільки реально компанії контролюються різними бізнес-групами.
У зворотній послідовності (спочатку контрольний пакет стратегу, а потім - залишки акцій на біржі) продавалася, наприклад, "Криворіжсталь". Після продажу контрольного пакета акцій "Криворіжсталі" (купила тодішня Mittal Steel) Фонд держмайна протягом декількох місяців методично позбувався дрібних пакетів акцій, що залишалися: лоти становили 0,5-1% акцій. Природно, акції виставлялися на торги за ринковими котируваннями. Торговці купували папери в інтересах не тільки Mittal Steel, але й іноземних портфельних інвесторів, втім, левина частка паперів - 93,02% - виявилася все-таки у нинішньої Arcelor Mittal.
Чи застосуватиметься цей механізм приватизації держкомпаній щодо рекапіталізованих банів? Чому б і ні. Портфельний управляючий ІК Phoenix Capital Андрій Нестерук вважає цей метод приватизації держоб'єктів найбільш прозорим і вигідним для держави. На його думку, для цієї мети підійшла б Українська біржа, на якій торгують досить багато фізосіб. "Акції можна продавати зовсім дрібними лотами - наприклад, 10 тис. грн. Технологія торгів на УБ дозволяє це зробити. У таких торгах напевно візьмуть участь фізособи, а чим більше дрібних торговців братиме участь у покупці акцій, тим вище буде ліквідність паперів і - в остаточному підсумку - вірніше ринкова оцінка акцій",- говорить експерт.
Щоправда, за якими цінами виводити на біржу акції рекапіталізованих банків - невідомо. Зараз банки торгуються на фондовому ринку за ціною 1-1,4 власні капітали. І це найбільші банки країни, що не мали фінансових проблем, подібних тим, що уряду довелося вирішувати в Укргазбанку, банці "Київ" і "Родовід Банці". Тому сумнівно, що найближчим часом акції держбанків можна буде вивести на фондовий ринок за ціною вище власного капіталу. Цілком імовірно, що папери прийдеться продавати з досить великим дисконтом. "Краще дочекатися часів, коли котирування акцій українських банків досягне 2-2,5 капіталу,- тоді й акції рекапіталізованих фінструктур можна буде продати, принаймні, дорожче одного капіталу",- міркує Андрій Нестерук. Але такий час настане на фондовому ринку не раніше осіни, а найімовірніше - навіть у наступному році.
У будь-якому випадку для держави продаж банків через біржу - це лише один з методів позбутися цих фінструктур. І поки ці методи тільки обговорюються в кулуарах Мінфіну, ДКЦПФР, НБУ і ФДМ, до єдиної думки чиновники ще не прийшли (відповідний проект постанови тільки розробляється). А тому рекапіталізовані банки і не думають готуватися до продажу: як повідомили в Укргазбанку, ніякої передпродажної підготовки у фінструктурі на сьогодні не ведеться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас