АП не буде втручатись у розслідування справи із "РосУкрЕнерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АП не буде втручатись у розслідування справи із "РосУкрЕнерго"

Казна та Політика
219
Адміністрація Президента України не втручатиметься в розслідування справи, що стосується нанесення збитку Україні за рішенням Стокгольмського арбітражу відносно позову "РосУкрЕнерго".
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив глава АП Сергій Льовочкін журналістам, зазначивши: "Ми не втручатимемося в цю справу, і ми не вважаємо потрібними коментувати дії спецслужб".
На думку Льовочкіна, "є два виходи з цієї ситуації: перший - намагатися домовитися з "РосУкрЕнерго", власником 50% якого є приватна особа, а 50% - “Газпром”, про мінімізацію державних витрат при виконання рішення Стокгольмського суду, а паралельно - оскаржити рішення суду".
На питання журналістів, чи буде притягнений до відповідальності заступник глави АП Андрій Портнов, - адже він, будучи депутатом від БЮТ, надавав юридичну підтримку і розробляв схему відчуження 11 млрд. куб. м газу в РУЕ на користь "Нафтогазу України", - Льовочкін відповів: "Це - домисли про те, що Портнов будував такі схеми. І це справа слідства - розібратися: хто розробляв цю схему і хто її реалізовував. Портнов сам до мене не підходив і не говорив, що він щось там розробляв".
"Але я думаю, що в керівництві НАК не працювали камікадзе, які виконували таку роботу без яких-небудь директив", - сказав голова Адміністрації Президента.
Як повідомляв УНІАН, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. куб. м газу. Цей обсяг газу був вилучений "Нафтогазом" в RosUkrEnergo в 2009 році як компенсація після того, як в результаті підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" в січні 2009 року RosUkrEnergo було виключене із схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за узгодженням з "Газпромом", який володіє 50% RosUkrEnergo.
До того ж 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал постановив, що RosUkrEnergo отримає від "Нафтогазу" додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.
Це рішення є наступним після прийнятого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів на постачання, транзит і зберігання газу.
11 червня голова СБУ Валерій Хорошковський заявив, що Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом нанесення державі Україна збитку у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу за позовом компанії RosUkrEnergo до НАК “Нафтогаз України”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас