Бізнес незадоволений Податковим кодексом Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес незадоволений Податковим кодексом Кабміну

Казна та Політика
5235
Верховна Рада відхилювала проект Податкового кодексу, розроблений групою депутатів на чолі з Миколою Катеринчуком (НУ-НС). Тепер ніщо не перешкодить парламенту прийняти урядовий варіант цього документа.
Парламент вчора відхилив проект Податкового кодексу, зареєстрований в липні 2009 р. представниками НУ-НС. За прийняття проекту Податкового кодексу в першому читанні проголосувало 164 народних депутати за необхідних 226. Також у сесійній залі не набралося кворуму для того, щоб відправити проект на повторне перше читання.
Провал у сесійній залі проекту Податкового кодексу Катеринчука був неминучий, зважаючи на появу сильнішого конкурента - урядового варіанту головного фіскального документа.
9 червня Кабмін затвердив проект Податкового кодексу. Документ покликаний стати платформою для проведення податкової реформи, запланованої президентською програмою соціально-економічного розвитку країни на 2010-2014 рр. До Ради законопроект надійшов лише вчора: Кабміну знадобився час на внесення останніх поправок. Як заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, в першому читанні Податковий кодекс в редакції уряду буде розглянутий парламентом вже 17 червня. В разі набуття чинності Кодексу податкова система зазнає певних змін.
Кількість загальнодержавних податків зменшиться із 29 до 17. Передбачається поетапне зниження ставок податку на прибуток підприємств - з 25% до 20% наступного року і до 17% в 2014 р. При цьому місцева влада отримає право додатково підвищувати ставку податку на 5%, і ці кошти залишатимуться в місцевих бюджетах. У планах уряду також спростити процес визначення об'єкту оподаткування шляхом скорочення різниці між податковим і бухгалтерським обліком і введенням прискореної амортизації. З метою запобігання ухиленню від сплати податку, пропонується в 1,15 рази збільшити доходи з операцій із нерезидентами.
Також пропонується встановити різні терміни відшкодування ПДВ. Кабмін має намір ввести два звітні періоди при експорті товарів, інвестиційних витратах і сезонній діяльності і 12 звітних періодів при здійсненні інших видів операцій. У Мінфіні стверджують: подібне нововведення активізує процес відшкодування ПДВ експортерам. Крім того, Кабмін планує зберегти спецрежим оподаткування для аграріїв і ввести єдиний перелік підакцизних товарів.
За словами голови Мінфіну Федора Ярошенка, проект Податкового кодексу забезпечить баланс інтересів держави і бізнесу.
Однак, на думку представників бізнесу, саме забезпечення "балансу інтересів" законопроект якраз не передбачає. Наприклад, 22 статті присвячено відповідальності платників податків і лише одна - відповідальності держави.
В підприємницькому середовищі побоюються, що документ буде прийнятий всліпу і представники бізнесу не встигнуть своєчасно ознайомитися зі всіма законодавчими змінами. "Набуття чинності незрозумілого бізнесу Податкового кодексу надасть уряду можливість наповнити держбюджет за рахунок штрафних санкцій", - розповів глава податкового комітету Європейської бізнес-асоціації Володимир Котенко.
На думку заступника голови Федерації працедавців Володимира Цибульського, в проекті основного фіскального документа некоректно виписані штрафи за порушення податкового законодавства. "За одне порушення передбачається декілька видів штрафних санкцій", - зазначає експерт. Збереження норми про бухгалтерський облік тимчасових і постійних податкових відмінностей, за його словами, призведе до штучного збільшення нарахованого податку на прибуток. "А збільшення витрат приведе до зростання собівартості продукції", - підсумував президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.
Також в проекті Податкового кодексу уряд не аргументував необхідність розширення повноважень податкової. "У Кодексі не виписані норми, які б захищали бізнес від невиправданих втрат часу на перевірки і дозволяли б отримувати від фіскальних органів інформацію про сплату і нарахування податків: акти звірок, бюджетне відшкодування, повідомлення про виключення з платників ПДВ та інше", - повідомив пан Цибульський.
У свою чергу в опозиції стверджують: Податковий кодекс різко збільшить фіскальне навантаження на малий бізнес шляхом збільшення обсягу соціальних платежів. "Якщо зараз підприємці платять 100 грн. на місяць, то після набуття чинності урядової редакції Податкового кодексу платитимуть 400 грн..",- резюмувала депутат Ксенія Ляпіна (НУ-НС).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас