"Ъ": "Надра" на половину домовився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Надра" на половину домовився

Казна та Політика
2167
Сьогодні збори власників єврооблігацій банку "Надра" повинні затвердити реструктуризацію боргу на $175 млн, тому що до вечора 14 червня запропоновані банком умови прийняли 75% його інвесторів, повідомили учасники фондового ринку. Це дозволить банку уникнути дефолту, бо термін погашення його трирічних LPN, випущені під 9,25% річних, завершується 28 червня. Тепер всі інвестори зможуть обміняти старі єврооблігації на новий семирічний випуск з прибутковістю 8%. Амортизаційні виплати по них почнуться з кінця третього року обігу - 20% номінальної вартості, з четвертого і п'ятого - по 25%, з шостого і сьомого - по 15%, повідомили в ІК "Трійка Діалог Україна".
В банку "Надра" повідомили, що прокоментують реструктуризацію бондів лише сьогодні. За даними агентства Debtwire, власники нинішніх паперів отримають єврооблігації з розрахунку $426,14 за кожну $1 тис. Премія за згоду на обмін, отримана банком до 14 червня, складе 10,28%. Таким чином, інвестори спишуть від 47,1% до 57,4% заборгованості. Виходячи із ставки прибутковості і графіка зменшення боргу, з кожного паперу вони у вигляді відсотків отримають $163,6.
Пролонгація зовнішнього боргу є головною умовою рекапіталізації банку "Надра". Експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків ще в травні схвалила спільну підтримку установи - виділення по 5 млрд грн. урядом і власником Group DF Дмитром Фірташем. "Держава буде рекапіталізувати банк за умови повної реструктуризації його боргів. Інакше капітал піде не на виплату депозитів вкладникам банку, а на покриття зовнішніх боргів", - сказав член експертно-аналітичної ради з капіталізації, віце-прем'єр міністр Сергій Тігіпко.
В Нацбанку раніше заявили, що 70% зовнішнього боргу банку "Надра" (перевищує $800 млн) вже реструктуризовано. Тому через тиждень там чекають звіт тимчасового адміністратора банку "Надра" про реструктуризацію заборгованості, у тому числі - торгівельного фінансування і боргу перед експортно-кредитними агентствами. "Згідно з затвердженим нами планом, робота з реструктуризації має бути завершена до 22 червня. Також потрібна наявність інвестиційного договору між інвестором і урядом", - повідомив перший заступник глави правління НБУ Анатолій Шаповалов. У Group DF і Міністерстві фінансів вчора не відповіли на запит.
Аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко не відкидає, що в разі відмови Фірташа від підтримки банку держава може самостійно рекапіталізувати установу для подальшого продажу. "Проте навряд чи така інвестиція виявиться вигідною для уряду. Ще неясно, чи дасть уряд остаточну згоду брати участь в капіталізації банку на паритетних умовах з приватним інвестором, - відзначає аналітик. - Важливо те, наскільки серйозно уряд розраховує на співпрацю з МВФ, який виступає за ліквідацію банку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас