Кабмін пропонує Раді ввести податок на депозити фізосіб 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує Раді ввести податок на депозити фізосіб 5%

Кредит&Депозит
1188
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ввести податок у розмірі 5% на доходи, що отримуються фізичними особами від розміщення коштів на депозитному або поточному банківському рахунку. Про це говориться в проекті Податкового кодексу (законопроект №6509), розробленому Кабінетом Міністрів і зареєстрованому у Верховній Раді.
"Ставка податку становить 5% баз оподаткування відносно доходу, нарахованого податковим агентом як відсоток на поточний або депозитний банківський рахунок (у тому числі картковий)", - говориться в документі.
За ставкою 5%, за проектом Податкового кодексу, також оподатковуватимуться доходи фізосіб, що отримуються у вигляді відсотків з іменних ощадних сертифікатів, у вигляді відсотків із вкладів членів кредитних союзів, у вигляді інвестиційного доходу, що виплачується компанією із управління активами.
За такою самою ставкою (5%) Кабмін пропонує оподатковувати доходи фізосіб, які отримуються у вигляді доходу з іпотечних сертифікатів, із сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а також доходи, виплачувані фондами фінансування будівництва, і доходи учасників фондів банківського управління.
Базова ставка податку на дохід фізичних осіб, за проектом Податкового кодексу, становить 15% баз оподаткування.
Водночас в проекті кодексу говориться, що для низки випадків встановлюється подвійна ставка податку на доходи фізосіб.
Передбачається, аби така ставка поширювалася на доходи, нараховані як виграш або приз (окрім державної грошової лотереї) на користь резидентів або нерезидентів.
За подвійною ставкою у разі прийняття проекту кодексу повинні будуть сплачувати податки і фізособи-нерезиденти (із всіх отримуваних ними доходів).
В проекті Податкового кодексу також говориться, що за ставкою 10% оподатковуються доходи фізосіб, що отримуються у формі зарплати шахтарями, працівниками шахтобудівних підприємств, зайнятими на підземних роботах повний робочий день, а також працівниками державних воєнізованих аварійно-рятівних служб та іншими категоріями працівників виробництв з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці.
Як повідомлялося, раніше Національний банк виступав за продовження мораторію на оподаткування доходів фізичних осіб від їх банківських депозитів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас