Український ринок акцій у понеділок зростав при низьких обсягах торгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у понеділок зростав при низьких обсягах торгів

Фондовий ринок
145
Український ринок акцій в понеділок упевнено підхопив п'ятничний позитив і на сприятливій зовнішній кон'юнктурі закрив день істотним зростанням: індекс "Української біржі" (УБ), пробивши поріг 2000 пунктів, виріс на 3,95% - до 2007,12 пунктів, індекс ПФТС - на 3,11%, до 800,77 пунктів.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" фахівець інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур, в понеділок збереглось зовнішнє позитивне тло. За її словами, відсутність важливої статистики дозволила ринкам рухатися за інерцією після п'ятничного зростання. "Політики заспокоюють інвесторів заявами про продовження зростання глобальної економіки, євро зростає, нафта, відповідно, зміцнюється в ціні на ослабінні долара", - сказала вона.
В той же час Коцур відзначила настороженість інвесторів відносно майбутньої динаміки, про що свідчать низькі обсяги торгів на українських біржах.
Крім того, за словами аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, низька торговельна активність пов'язана з входження ринку в "літній режим" і вихідним днем у Росії.
На думку Коцур, складно оцінити, наскільки стійкий тренд зростання: позитивне закриття американських майданчиків може змінитися корекцією європейських індексів до завтрашнього відкриття.
Серед внутрішніх новин, що підтримали українські індекси, вона відзначила інформацію про те, що уряд може дозволити крупним підприємствам розрахуватися з НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ ПДВ-облігаціями.
За прогнозами аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванашина, у вівторок, швидше за все, збережеться позитивна тенденція, пов'язана з надіями інвесторів на швидке відновлення світової економіки. Крім того, підтримку вітчизняному ринку надасть російський ринок, який завтра "доганятиме" позитивну динаміку світових фондових майданчиків в понеділок.
На УБ в понеділок більшість "блакитних фішок" подорожчали на 2-6%.
В лідерах зростання виявилися акції "Мотор Січі" (+7,50%) на тлі чекань сильних фінансових результатів за перше півріччя.
Крім того, сильну динаміку продемонстрували акції металургійних і гірничодобувних компаній, проте активність з них була на дуже низькому рівні. Як зазначив В.Іванишин, акції Ясиновського коксохімзаводу істотно подорожчали - на 3,95%, не дивлячись на призупинення видобутку вугілля на шахті "Червоноармійська-Західна №1" (+6,36%) - основного постачальника сировини на Ясиновський коксохім.
Акції енергогенеруючих компаній протягом торговельної сесії рухалися нарівні із загальним трендом: "Дніпроенерго" (+4,85%), "Центренерго" (+4,44%), "Донбасенерго" (+2,43%), "Західенерго" (+2,08%).
Попит також спостерігався на папери банків, де за темпами зростання лідирували акції Укрсоцбанку (+4,02%) і Райффайзен Банку Аваль (+4,35%).
За оцінкою Іванишина, на даному етапі спостерігається спекулятивний інтерес до акцій цих банків, що підігрівається заявами російського Сбербанку про можливу покупку одного з топ-10 українських банків. В той же час, додав експерт, інформація про можливе введення 5% податку на депозити не впливає на вартість акцій банків, оскільки це неістотно змінить депозитну базу.
Відставали від ринку акції машинобудівних компаній.
При цьому в сегменті автомобілебудівників лідирували акції "УКРАВТО" (+2,97%). Крім того, підтримку акціям "Богдан Моторс" (+2,87) надала інформація про початок спільного виробництва тролейбусів в Чехії і очікувана активізація муніципальних програм зі заміни парку муніципального транспорту.
Акції вагонобудівних компаній показали мляву позитивну динаміку на тлі "бичачого" ринку. Подорожчали акції Крюківського вагонобудівного заводу (+2,54%), Маріупольського вагонобудівного заводу (+3,21%), Стаханівського вагонобудівного заводу (+1,47%).
З акцій "Луганськтепловозу" (-3,23%) спостерігалася фіксація прибутку напередодні конкурсу 15 червня з продажу держпакету акцій.
На УБ укладено операцій з акціями на суму 60,7 млн грн.
Обсяг торгів акціями на ПФТС склав 15,2 млн грн. У лідерах за обсягом торгів виявилися акції "Дніпроенерго" (+7,4%), "Центренерго" (+3,58%) і "Мотор Січі" (+8,55%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас