"Ъ": Уряд проводить рейдерську контратаку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд проводить рейдерську контратаку

Казна та Політика
1421
В п'ятницю був опублікований урядовий план боротьби з рейдерством в державному секторі. Серед першочергових завдань, що стоять перед державними регулюючими органами, - створення єдиного центрального депозитарію, скорочення повноважень керівників підприємств з держчасткою, посилення вимог до розкриття інформації, у тому числі до інформації про реальних власників компаній.
В урядовому розпорядженні №1199 від 9 червня, опублікованому на сайті Кабміну, міститься план заходів щодо протидії незаконному поглинанню підприємств, розрахований до грудня цього року. Всі його норми стосуються в основному компаній із значною державною часткою. Документом пропонується доповнити Господарський процесуальний кодекс главою, що описує процедуру розгляду корпоративних суперечок судами.
Парламенту буде запропоновано законодавчо закріпити механізм, який не дозволяв би керівництву підприємств з державною часткою понад 50% приймати рішення про відчуження майна і акцій без згоди держави. Також пропонується закріпити норму про облік акціонерів таких товариств лише уповноваженим державним банком. У розпорядженні також відзначається, що інформація про факти протиправного поглинання і захвату, фіктивного банкротства або корпоративного конфлікту на підприємствах з державною часткою понад 25%, що є монополістами на своїх ринках, повинна повідомлятися Фонду держмайна, Мін'юсту, МВС, Генпрокуратурі і Кабміну.
До грудня Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), Мінекономіки і Мінфін повинні надати уряду проекти документів, необхідних для створення центрального депозитарію цінних паперів. Держфінпослуг повинна буде розробити пакет документів, необхідних для підвищення прозорості фінансових установ. Зокрема, на розгляд мають бути внесені норми, що підвищують вимоги до оприлюднення фінансової інформації установ, у тому числі до інформації про реальних власників.
Також має бути упроваджена система електронного документообігу між учасниками депозитарної системи. На початок вересня необхідно створити законодавчі умови для реалізації норми ст. 20 закону "Про акціонерні товариства", в якій сказано, що до 31 жовтня цього року оборот всіх акцій в Україні повинен здійснюватися виключно в бездокументній формі.
Відзначимо, що сьогодні це практикують не більше 30% товариств. Запровадити до грудня всі згадані норми буде непросто, відзначають експерти. "На впровадження електронного документообігу необхідне бюджетне фінансування, яке на цей рік не передбачено", - говорить керівник інформаційно-аналітичного департаменту об'єднання "Колегія правозахисників" Олександр Швець.
На думку генерального директора "Тект-капіталу" Олексія Сухорукова, змусити розкривати інформацію про реальних власників фінансових установ буде важко, оскільки акціонерами часто виступають офшорні компанії: "Створення центрального депозитарію неможливе без вирішення проблеми подвійних реєстрів. За нашою інформацією, сьогодні в Україні близько 40 підприємств мають подвійні реєстри. Думаю, що керівництву ДКЦПФР доведеться серйозно постаратися, щоб вирішити до кінця року це питання. Спершу необхідно визначитися, на базі якого з двох депозитаріїв створювати центральний".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас