Корпоративна Америка купається в грошах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпоративна Америка купається в грошах

Казна та Політика
2739
Американські компанії все частіше вважають за краще зберігати гроші в банках. Це зайвий раз підкреслює побоювання щодо стану фінансових ринків і стійкості відновлення економіки, повідомляє The Wall Street Journal.
Федрезерв повідомив, що станом на кінець березня нефінансові компанії поклали під матрац ще 1,84 трлн дол. в грошах і інших ліквідних активах. Даний показник зріс на 26% в порівнянні з минулим роком і став рекордним з 1952 р. У сукупному обсязі активів всіх компаній, включаючи виробничий і інвестиційний сектор, на кеш припадає 7%. Це максимальний показник з 1963 р.
Відновлення довіри до облігацій корпоративного сектора дозволило великим компаніям залучити небувалий обсяг коштів, але багато хто все ще вагається, чи варто збільшувати витрати на розширення штату або бізнесу на тлі невпевненості в стабільності економічного зростання. Вони також хотіли б мати на руках кошти на випадок, якщо кредитна криза Європи знову заморозить ринок.
"Гроші все ще в ціні", - говорить Джеф Хенд, головний керуючий директор компанії Ross Controls, виробника пневматичних клапанів і інших продуктів. Дана компанія нарощує готівковий капітал, намагаючись оправитися від різкого спаду, що вразив її торік. "Наші справи пішли краще, але невпевненість залишилася", - додає він.
Найглибша фінансова криза за декілька десятиліть характеризується зростанням готівкового капіталу в корпоративному секторі, і цей тренд обіцяє зберегтися надовго. У гірші дні 2008 р. навіть великі компанії не були впевнені в тому, що зможуть здійснювати дрібні запозичення на поточні витрати по зарплаті і покупці обладнання.
"Ми тільки-но пережили фінансову кризу, яка змусила нас відчути ціну готівки", - говорить економіст бізнес-школи Duke Fuqua School of Business Джон Грем.
Навіть тепер банки неохоче видають кредити. Як повідомив у четвер представник Федрезерву, чистий обсяг кредитів у фінансовому секторі, включаючи банки, кредитні союзи та інші кредитні організації, за результатами березня знизився на 5,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Але спокій, який забезпечує готівковий капітал, може дістатися дорогою ціною, яку компанії не захочуть платити дуже довго. Готівковий капітал не приносить доходу, а отже, компаніям важче буде виплачувати акціонерам дивіденди. Зрештою це змусить їх знизити обсяг готівкового капіталу.
"Акціонерам не цікаво, якщо компанії сидітимуть на мішках з грошима", - коментує економіст компанії Northern Trust Пол Касріель, - "компанії пустять їх у діло". Або розширять штат, або витратять на інвестиції чи виплати акціонерам у формі дивідендів або викупу акцій.
На початку поточного тижня ритейлер Target Corp. збільшив розмір дивідендів з 17 до 25 центів на акцію, пояснивши це тим, що "компанія має в своєму розпорядженні капітал, якого більш ніж достатньо для оптимальних реінвестицій в основний бізнес".
В понеділок філадельфійська компанія з продажу запчастин для автомобілів Pep Boys-Manny, Мое & Jack відзвітувала за фінансовий квартал, що завершився 1 травня. Її готівковий капітал склав 87,8 млн дол. Торік ця цифра дорівнювала 21,3 млн дол.
Проте у вівторок, порадившись з аналітиками, фінансовий директор компанії Рей Артур прийняв рішення найближчим часом направити готівку капітал в інвестиції. "Я просто не чекав, що до кінця кожного кварталу у нас буде по 80-90 млн дол. готівкового капіталу", - говорить він.
Останнє дослідження, проведене Гремом спільно з журналом CFO Magazine, показало, що наступного року компанії мають намір збільшити витрату капіталу на 9%. Коли схоже дослідження проводилося в грудні минулого року, компанії називали цифру 1,5%. За їхніми оцінками, розширення штату має збільшитися на 0,7%. Півроку тому фігурував прогноз скорочення на 1,4%.
Виробник м'яких меблів Hooker Furniture Corp. у Мартінсвілле, штат Вірджинія, також нагромаджував готівковий капітал. Компанія зафіксувала зростання попиту на свою продукцію в США, який зазвичай перевищує попит на аналогічні товари з Китаю. Проте, вона дотримується обережності.
В понеділок вийшов її звіт за фінансовий квартал, що завершився 2 травня. Готівковий капітал і інші ліквідні активи склали 38,7 млн дол. А торік даний показник дорівнював 26,2 млн дол.
"Ми трохи консервативні, вважаємо, що варто поберегти порох", - говорить головний фінансовий директор Ларрі Райдер.
За словами Райдера, готівковий капітал для нього - це певна гарантія того, що він завжди зможе купувати матеріал і обладнання, необхідні для роботи бізнесу. З минулого року компанія скоротила обсяг запасів з 47,1 млн до 38,5 млн дол.
Я не хочу, щоб у нас зовсім не було ліквідності для закупівлі необхідних матеріалів і устаткування", - говорить він.
Прагнення компаній використовувати готівковий капітал може зіграти вирішальну роль в зміцненні економічного зростання, коли споживачам потрібні робочі місця, бо багато з них досі ніяк не зведуть кінці з кінцями.
За даними Федрезерва рівень боргу в приватному секторі трохи знизився. У першому кварталі, коли умови кредитування були жорсткими, і багато боржників оголосили дефолт по своїх іпотечних позиках, темпи його падіння в річному численні складали 2,5%.
Чистий капітал домогосподарств, куди входить вартість житла, акцій і інші інвестиції за вирахуванням боргів, зростає четвертий квартал поспіль у міру поліпшення ситуації на ринку. Зараз він складає 54,6 трлн, що на 11,3 трлн дол. нижче від максимального рівня 2007 р., коли він досяг 65,9 трлн дол.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас