Янукович здає Україну в кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович здає Україну в кредит

Казна та Політика
2906
9 червня до Києва прибули представники Міжнародного валютного фонду для обговорення української економічної політики і нової програми співпраці МВФ з Україною. У складі делегації перебувають директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен і керівник місії фонду в Україні Танос Арванітіс. З ними вже зустрілося вище керівництво країни: президент України Віктор Янукович, спікер Верховної ради Володимир Литвин. Українські чиновники вихваляли вітчизняний бюджет і заявляли про необхідність співпраці з фондом. Представники МВФ - застерігали нашу країну від збільшення зовнішнього державного боргу. Візит чиновників МВФ не є офіційною місією фонду. Для того, щоб він відбувся, Україні і МВФ ще належить узгодити низку питань.
Розмова сліпого з глухим
Україна потребує економічної допомоги МВФ. У цьому солідарні і чиновники, і більшість економічних експертів. Ще в грудні 2009 року, коли керівником українського уряду була Юлія Тимошенко, Україна попросила екстрену допомогу в розмірі 2 мільярдів доларів. Тоді МВФ Україні відмовив. Більш того, в світлі політичної нестабільності фонд припинив співпрацю з нашою країною. "Регіонали" жорстко критикували уряд Тимошенко за співпрацю з фондом. Мовляв, через це Україна опиниться в борговій ямі. Проте з приходом Віктора Януковича ситуація практично не змінилася. Лише просити грошей у МВФ стали більше і наполегливіше.
Ще на початку квітня з'явилася інформація, що Україна веде з МВФ переговори про відновлення фінансування. Зараз український уряд веде переговори з фондом про початок нової програми співпраці, яка передбачає виділення кредиту нашій країні в розмірі до 19 мільярдів доларів на 2,5 роки.
Проте на даний момент переговори затягуються. МВФ вимагає від України переглянути соціальну політику. Україна у відповідь заявляє, що шукає інші джерела фінансування. І не дивно. Соціальна політика - "коник" Віктора Януковича. "Україна - для людей" - його передвиборче гасло. Після того, як його обрали президентом, прийшов час виконувати передвиборчі обіцянки.
Проте соціальна політика "регіоналів", незважаючи на її привабливість для пересічного українця, несе в собі приховані загрози. Так, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник упевнений, що якщо не піти на скорочення соціальних витрат, нового кредиту від МВФ чекати не доведеться. За його даними, в поточному році дефіцит держбюджету може скласти до 170 міллардів гривень. Найбільшою проблемою, на думку Пинзеника, є дефіцит Пенсійного фонду. Урізавши ж видаткову частину бюджету, держава змогла б зберегти 40 мільярдів гривень. "Без такого скорочення ми заженемо економіку в глухий кут. І наступного року вивести економіку з нього буде вкрай складно, а вже через два роки - ще складніше, - сказав Пинзеник на круглому столі "Антикризові стратегії України: як відновити кредитування економіки". - Греція, Іспанія, Португалія, Великобританія, Данія - всі йдуть цим шляхом. Чому Україна не може?", - дивується екс-міністр фінансів.
Відповідь проста - голоси виборців. Українці і так розчаровані у владі. На останніх президентських виборах загальна кількість виборців, які проігнорували вибори чи проголосували "проти всіх" склала близько третини від усіх, хто має право голосу. У країні проходять акції протесту. У Верховній раді хочуть прийняти закон, який істотно обмежує право українців на мирні зібрання. Але держапарат розуміє, що одними силовими методами змусити українців полюбити владу не вдасться. Вихід один - платити більше. Але такий вихід означатиме для України збільшенням зовнішнього боргу, що непокоїть представників МВФ. "Томсен висловив занепокоєння з приводу швидкого зростання зовнішнього боргу України, який, за його словами, зараз складає 40% ВВП, що може негативно вплинути на економічні процеси в країні, і висловився за прийняття заходів щодо його скорочення", - йдеться в повідомленні прес- служби Верховної ради, присвяченому зустрічі глави парламенту і директора Європейського департаменту МВФ. А це означає, що переговори про відновлення кредитного співробітництва України з фондом можуть зайти в глухий кут. І тут президент і уряд розраховують на допомогу ззовні.
МВФ-замінники
У те, що переговори з МВФ можуть затягтися, і нових надходжень Україна так і не дочекається, не вірять, мабуть, тільки в українському уряді. Віце-прем'єр міністр України Сергій Тігіпко впевнений, що співпрацю з фондом наша країна відновить до осені. "Я впевнений, що переносити рішення з нашої угоди з Міжнародним валютним фондом на осінь, тим більше на кінець року, нам не слід. Нам необхідно зараз форсувати цю угоду", - сказав Тігіпко на зустрічі з єврокомісаром з питань бюджету та фінансового планування Янушем Левандовським .
Проте експерти не поділяють оптимізму українського віце-прем'єра. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин упевнений - цього року МВФ і Україна співпрацювати не будуть. І українська влада це чудово усвідомлює. "У кращому випадку мова йде про можливість залучення коштів у 2011 році", - цитує Юрчишина "Комерсант". Як результат, українська влада зайнялася пошуком "замінника" МВФ.
У світлі задекларованої "регіоналами" євроінтеграції не дивно, що одним зі своїх потенційних "спонсорів" Україна стала розглядати ЄС. У травні Європарламент затвердив надання Україні кредиту розміром у 500 мільйонів євро. "Що стосується фінансової допомоги Україні, то на сьогоднішній день логічно говорити про вже закладені на 2007 - 2013 роки кошти. Так, загальний індикативний бюджет для України на 2007 - 2010 роки становить 494 мільйонів євро. У 2010-2013 роках передбачаються не менш значні суми.
Вони передбачені на підтримку адміністративної та економічних реформ, розвиток вільної торгівлі з ЄС, а також на соціальну сферу ", - сказав в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" директор з питань Європи, Середземномор'я, Близького Сходу і політики сусідства відділу міжнародної технічної допомоги ЄС Маркус Корнаро. Крім того, для фінансування дефіциту в українському бюджеті було заплановано розміщення євробондів на суму 1,3 мільярда доларів. Однак через проблеми в єврозоні цей випуск не представляється можливим. "Бюджет попередніх місяців виконувався з дефіцитом, який закривався урядом за допомогою випуску ОВДП. Зараз попит на ці папери впав", - уточнив начальник відділу аналізу фінансових ринків IНГ Банк Україна Олександр Печерицін.
І як завжди в подібних випадках, влада звернула свій погляд із заходу на схід. Наслідуючи кучмівську політику багатовекторності, уряд вирішив звернутися по допомогу до Росії. 10 червня стало відомо, що на рахунок Міністерства фінансів України з російського "Внешторгбанка" надійшло 2 мільярди доларів. Це - кредит на півроку з можливістю продовження в цілому до 2-х років під 6,7% і очевидно - на покриття дефіциту бюджету. Він ніяк не пов'язаний з тими 2 мільярдами доларів, які Україна повинна отримати від Росії в рамках спільного російсько-українського проекту з добудови двох блоків Хмельницької атомної електростанції. "Це зовсім інші гроші, і гроші, не пов'язані з домовленостями Сергія Кирієнка та Юрія Бойка", - сказало джерело в уряді. У самому Кабміні поки не афішують за що і від кого гроші. Однак той факт, що 85,5% акцій "Внештогбанка" знаходиться в уряду Росії, дозволяє припустити, що ця сума - результат міжурядових домовленостей. Особливо цікавими є ці 2 мільярди в контексті слів Віктора Януковича 9 червня. "Ми не плануємо використовувати кошти, які нам виділить МВФ, для покриття дефіциту бюджету. Вони будуть спрямовані на стабілізацію фінансового сектора в Україні ", - сказав український президент на зустрічі з представниками фонду. Хоча раніше планувалося покрити дефіцит бюджету ... 2 мільярдами доларів від всієї суми кредиту, виділеного МВФ. Навряд чи це може бути випадковим збігом. Тільки ось яку ціну заплатить за російські гроші Україна? Експерти висловлюють побоювання, що ціною можуть стати політичні поступки Москві з боку Києва, наприклад, визнання Україною "нульового варіанту" розподілу власності СРСР. Надто вже низька кредитна ставка і дуже вже малий термін повернення кредиту. ..
У будь-якому випадку, отримати кредит від кого завгодно це не така проблема, як потім цей кредит повернути. І тут Україні слід бути максимально обережною. "Покращення життя вже сьогодні" може обернутися серйозними проблемами вже завтра.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас