ЄЦБ прогнозує зростання ВВП єврозони в 2010 р. в межах 0,7-1,3%, в 2011 р. - 0,2-2,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ прогнозує зростання ВВП єврозони в 2010 р. в межах 0,7-1,3%, в 2011 р. - 0,2-2,2%

Валюта
405
Європейський центральний банк (ЄЦБ) прогнозує річне зростання реального ВВП зони обігу євро в 2010 р. в межах 0,7-1,3%, в 2011 р. - в межах 0,2-2,2%. Про це голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше повідомив на прес-конференції після рішення по ставках в євросистемі, передає РБК.
Ж.-К.Тріше відзначив, що в порівнянні з березневими макроекономічними проекціями поточний прогноз по зростанню ВВП єврозони в 2010 р. "трохи покращений", а прогноз на 2011 р., навпаки, "трохи погіршений". В цілому червневі проекції економістів ЄЦБ цілком відповідають прогнозам міжнародних організацій, вказав глава Європейського Центробанку.
Рада керівників ЄЦБ вважає, що макроекономічні ризики в єврозоні в цілому збалансовані на тлі "незвичайного високого градуса невизначеності" в економіці.
Серед позитивних чинників ЄЦБ виділяє упевненіше, ніж очікувалося, відновлення глобальної економіки і міжнародної торгівлі, що, зокрема, подає підтримку експорту з країн єврозони.
Проте є і знижувальні ризики, пов'язані з напруженістю, що поновилася в деяких сегментах фінансового ринку. Негативна "віддача" від фінансового сектора до реальної економіки, зростання цін на нафту і інші сировинні товари, тиск протекціоністських заходів, а також можливість "стихійної" корекції глобальних дисбалансів, що поновилося, - все це здатне перешкодити економічному зростанню в Європі.
За підсумками сьогоднішнього засідання по кредитно-грошовій політиці Європейський центробанк в черговий раз ухвалив рішення зберегти базову ставку рефінансування 1% річних. На цьому рівні ставка знаходиться вже більше року.
Відзначимо, у I кварталі 2010 р. ВВП зони обігу євро збільшився в квартальному численні всього лише на 0,2%. У IV кварталі минулого року зростання економіки єврозони, за даними Eurostat, склало 0,1%.
Нагадаємо, економіка зони євро знизилася в 2009 р. сильніше, ніж про це повідомлялося раніше. За підсумками минулого року зниження ВВП 16 країн, що входять в єврозону, склало 4,1%, повідомляло європейське статистичне агентство Eurostat. Раніше зниження ВВП зони євро оцінювалося в 4%.
Відзначимо, зараз Європа переживає серйозну боргову кризу. 9 травня ц.р. міністри фінансів Євросоюзу прийняли рішення про створення європейського стабілізаційного механізму обсягом 750 млрд євро (майже 1 трлн дол.) Рішення було прийнято після 11-годинних переговорів у Брюсселі. Даний захід став відповіддю ЄС на грецьку боргову кризу, безперервне з початку року ослаблення єдиної європейської валюти і загрозу поширення боргових проблем на Португалію, Іспанію, Ірландію та Італію.
Держави ЄС виділять у стабілізаційний механізм 500 млрд євро, з яких 60 млрд євро підуть до антикризового резервного фонду, а ще 440 млрд євро складуть державні гарантії по екстрених кредитах, які можуть бути потенційно виділені проблемним європейським країнам у випадку посилення боргової кризи. Нарешті, до 250 млрд євро можуть надійти по лінії МВФ. При цьому мова йде не про стабілізаційний фонд з "живими" грошима, а саме про стабілізаційний механізм, який може бути активований в будь-який момент. Дія даного механізму розрахована на 3 роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас