Фінляндія йде у рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінляндія йде у рецесію

Казна та Політика
535
ВВП цієї північної країни в першому кварталі 2010 р. знов скоротився на 0,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року при зниженні експорту на 2,2%.
Таким чином, Фінляндія, що продає головним чином папір і мобільні телефони Nokia, продовжує страждати від падіння глобального попиту і цін. До цього Фінляндія переживала найглибший в єврозоні економічний спад, який тривав із жовтня 2008-го по червень 2009 р., і скоротив ВВП на 7,8%. Але в третьому кварталі минулого року органи статистики зафіксували зростання валового продукту на 0,5%.
Звіт Всесвітнього економічного форуму торік назвав Фінляндію шостою економікою в світі за рівнем конкурентоздатності, але останнім часом потужність цієї держави ослаблюється погодними чинниками і внутрішніми конфліктами. У першому кварталі показники експорту погіршились через двотижневий страйк портових вантажників і незвично холодну зиму.
"Ми не чекали від Фінляндії багато чого, але дані про результати січня-березня виявилися дуже вже слабкими і такими, що розчаровують. Зараз виник ризик пониження прогнозів на 2010 р., але радикально щось змінювати доки немає необхідності", - зазначив економіст шведської банківської групи Nordea Рейо Хейсканен.
За прогнозами фінського міністерства фінансів, економіка країни повинна зрости на 1,1% в 2010 р. і на 2% в 2011 р. Органи статистики днями повідомили про обнадійливе пожвавлення експорту, який підскочив в квітні в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року на 7%, - до $5,3 млрд.
Однак у своєму недавньому звіті Міжнародний валютний фонд (IMF) узяв ці прогнози під сумнів, назвавши перспективи розвитку економіки Фінляндії надзвичайно нестабільними. Показники країни будуть дуже сильно коливатись залежно від темпів відновлення ключових імпортерів її продукції, таких як Швеція, Росія і Німеччина.
"Глибока рецесія, ймовірно, негативно вплинула на можливості потенційного зростання виробництва у Фінляндії. Це підсилить виклики, кинуті різким старінням населення і зниженням конкурентоспроможності країни", - повідомляє IMF.
Завдяки буферним запасам готівки і вдалій економічній політиці, громадський сектор і банківська індустрія Фінляндії відносно добре пережили економічну кризу. Проте хвиля боргової кризи, викликана Грецією, на думку представників IMF, може порушити стабільність і у фінській фінансовій системі. Організація рекомендує Фінляндії підвищити пенсійний вік, скоротити соціальні витрати і відмовитися від податкових послаблень.
Фінляндія приєдналася до єврозони в січні 2002 р. і тепер, як і всі країни блоку, переживає спровоковану Грецією кризу падіння єдиної європейської валюти. Не краще справи йдуть у її балтійського сусіда - Естонії, яка в понеділок оголосила про намір стати 17-м членом єврозони 1 січня 2011 р.
Вчора стало відомо, що ВВП Естонії, що набрав за підсумками 2009 р. $17 млрд., в першому кварталі 2010 р. впав на 2% після скорочення на 14,1% торік. Уряд спробував привести економіку країни у відповідність до вимог вступу до єврозони: дефіцит бюджету був зменшений до 1,7% ВВП, а державний борг загнаний в мінімальні серед країн ЄС рамки - 7,2% ВВП. Проте сумним наслідком скорочення держвитрат стало різке падіння виробництва, а також рекордне безробіття - 19,8%.
Набагато успішніше справляється з кризою основний економічний партнер Фінляндії - Швеція. Економіка цієї країни в першому кварталі зросла на 3%, перевершивши прогнози аналітиків. Однак рівень безробіття, що несподівано підскочив з 9,1% в березні 2010 р. до 9,8% в квітні, і заяви шведського Центробанку про бажання підняти відсоткові ставки вселяють в експертів невпевненість в тому, що ця країна утримає нинішні темпи зростання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас