"Ъ": Київ шукає альтернативу грошам МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Київ шукає альтернативу грошам МВФ

Кредит&Депозит
929
Україна не хоче проїдати кошти Міжнародного валютного фонду (МВФ), заявив президент Віктор Янукович під час зустрічі з главою місії МВФ в Україні Атанасісом Арванітісом і заступником директора європейського департаменту МВФ Полом Томсеном. "Ми не плануємо направляти кошти МВФ на фінансування бюджету України. Вони перш за все будуть використані для стабілізації фінансового сектора. Це важливо, оскільки фінансова стійкість дозволяє розвивати виробництво і економіку", - підкреслив президент.
Для фінансування дефіциту держбюджет на 2010 рік передбачає розміщення євробондів ($1,3 млрд), отримання кредитів Світового банку ($500 млн) і МВФ ($2 млрд). Ці кошти планується отримати в рамках обговорюваної зараз нової кредитної лінії МВФ строком на 2,5 роки і обсягом $19 млрд. У київському офісі МВФ уточнили Ъ, що нинішній візит Арванітіса і Томсена не є офіційним візитом місії МВФ, а лише "візитом двох високопоставлених чиновників".
Як пояснив прес-секретар прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко, йдеться про те, що Україна здатна покрити дефіцит бюджету без залучення кредиту МВФ. "Цю позицію Микола Азаров підтвердив сьогодні під час обміну думками з представниками МВФ. Він відзначив, що поточний стан бюджету дозволяє утримати бюджетний дефіцит на зафіксованому законом про держбюджет рівні, обсяг зовнішніх позик також не перевищить передбаченого рівня, - сказав Лук’яненко. - Що стосується позики МВФ, той уряд не може розраховувати на кредит, щодо якого ще ведуться переговори. Позиція Кабміну така, що цю суму можна залучити з інших міжнародних джерел".
Додаткові кошти виділить Євросоюз - минулого місяця Європарламент затвердив надання Україні кредиту на 500 млн євро.
Другим джерелом ресурсів може стати Росія. Про можливість звернення до неї по фінансову допомогу в разі неотримання коштів МВФ на цьому тижні заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Ще в травні минулого року Київ подав у Москву кредитну заявку на суму $5 млрд.
Одночасно влада розраховує добитися в поточному році зниження дефіциту бюджету. На зустрічі з представниками МВФ Янукович відзначив, що останні економічні тенденції дозволяють за підсумками року чекати дефіциту держбюджету на рівні нижче запланованих 5,6% ВВП. "В уряду досить джерел, аби добитися зниження бюджетного дефіциту і без підтримки МВФ. Це і обережна бюджетна політика, і заходи з виходу економіки з тіні. Упевнений, якщо політика уряду, що проводиться зараз, в цьому напрямі буде досить професійною, то результат ми побачимо ще в цьому році", - заявив заступник глави парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
Як стверджує директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин, заяви президента свідчать про те, що українська влада змирилися з неможливістю отримати кредит МВФ в поточному році. "В кращому разі йдеться про можливості залучення коштів у 2011 році", - говорить він. У збільшенні держборгу України не зацікавлені і в МВФ. Пол Томсен заявив, що нинішній обсяг зовнішнього боргу України - 40% ВВП - може негативно вплинути на економічні процеси в країні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас