Німеччина переходить у режим економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина переходить у режим економії

Казна та Політика
967
Федеральний уряд Німеччини має намір зменшити дефіцит держбюджету у 2011 р. на EUR11,2 млрд. Канцлер Ангела Меркель заявила, що до 2015 р. країні необхідно заощадити в цілому EUR80 млрд., аби впоратися з дефіцитом державного бюджету, який вже в 2010 р. може досягти 5% від ВВП країни. При цьому сукупний дефіцит муніципальних бюджетів Німеччини в 2010 р. складе рекордні млрд. EUR15
За поправками до Конституції Німеччини, прийнятими торік, дефіцит державного бюджету ФРН з 2016 р. не повинен перевищувати 0,35% від ВВП країни. Виконуючи вимогу законодавства, уряд Німеччини розробив перспективне фінансове планування до 2014 р., за яким з кожним роком дефіцит державного бюджету Німеччини повинен зменшуватись все більше.
Так, вже в 2012 р. дефіцит бюджету має бути урізаний на EUR17,1 млрд., в 2013 р. - на EUR25,6 млрд., в 2014 р. - на EUR32,4 млрд. Всього за чотири роки, з 2011-го по 2014 р., уряд Німеччини збирається скоротити дефіцит федерального бюджету на EUR85,3 млрд.
Перш за все у 2011 р. будуть урізані витратні статті бюджету. Ангела Меркель заявила, що "час, коли Німеччина жила не на кошти", минув. За словами канцлера, уряд Німеччини має намір добитися "справжнього повороту подій" і перш за все зменшити бюджетні витрати, розмір яких безпосередньо залежить від розміру надходжень до бюджету, "а не навпаки".
Заощадження торкнуться і виплат уряду на соціальні програми, програми підтримки безробітних і підтримки сім'ї. Планується, що у федеральних міністерствах буде скорочено до 10 тис. робочих місць, а зарплати держслужбовців будуть урізані на 2,5%. Уряд пропонує скоротити програму батьківських пільг на EUR500 млн. Службам зайнятості може бути надане право самостійно визначати розміри виплат із безробіття.
Уряд Німеччини має намір зменшити бюджет оборонного відомства, а також скоротити близько 40 тис. військовослужбовців. Міністр оборони Німеччини Карл-Теодор Гуттенберг раніше оголосив, що чисельність бундесверу може бути скорочена на 100 тис. осіб, з 250 до 150 тис. військовослужбовців, а також пропонував відмінити або припинити прийняття до бундесверу заради економії коштів. З відміною призову Міністерство оборони сподівалося заощадити EUR400 млн. на рік. Відмову від загальної військової повинності підтримують молодші партнери по урядовій коаліції, ліберали з Вільної демократичної партії Німеччини. Проте канцлер Ангела Меркель пропозицію про відміну призову відхилила. За її словами, "необхідність скорочення витрат не може служити достатнім обгрунтуванням для відміни термінової служби".
Збільшити прибуткову частину бюджету планується за рахунок збільшення старих і введення нових податків. Так, уряд Німеччини має намір ввести податок на авіаперельоти. Крім того, можуть бути скорочені податкові пільги енергетичним і транспортним компаніям, що виділяють кошти на охорону довкілля. Проведення радикальної податкової реформи викликає розбіжності усередині правлячої в Німеччині коаліції. Тоді як ВДП заперечує проти підвищення податків, її старший партнер по правлячій коаліції - Християнсько-демократичний союз - не прийшов до єдиної думки про необхідність жорсткої податкової політики.
Зменшивши ще більше порівняно невисокий дефіцит державного бюджету, Німеччина зміцнить свої позиції на світовому ринку державних боргових облігацій як позичальник вищої кредитної якості. Прибутковість 10-річних німецьких бондів (Bunds) в даний час досягає 2,458%, мінімального рівня з 1989 р. Це забезпечить збереження високого попиту на боргові папери як державного, так і корпоративного секторів і дозволить залучати фінансування на зовнішніх ринках під низькі ставки.
Притому що скорочення витратних статей бюджету і підвищення податків уповільнюють зростання ВВП, уряд Німеччини розраховує отримати зиск від падіння курсу євро, який сприяє німецьким експортерам і пов'язаному з ними бізнесу. Вочевидь, німецький уряд розраховує, що найближчими роками курс євро зберігатиметься на низькому рівні і далі сприятиме зростанню експорту і промислового виробництва в Німеччині.
Водночас плани Німеччини зі зменшення витрат бюджету викликають незадоволення в США, оскільки супутнє зниження попиту може погіршити перспективи американських виробників, орієнтованих на німецький ринок. У листі, направленому міністрам фінансів "Великої двадцятки" минулого тижня, секретар Казначейства США (міністр фінансів) Тімоті Гайтнер заявив, що світове зростання виявиться значно нижчим можливого, якщо країни не компенсують падіння попиту. Гайтнер зазначив, що Японії і "європейським країнам з профіцитом" - як найчастіше називають Німеччину - особливо необхідно зміцнити національний попит.
Тімоті Гайтнер закликав Німеччину не квапитися зі скороченням дефіциту, скромного за європейськими мірками. "Мені здається, вони розуміють, як важливо це для Німеччини, для Європи і світу, аби Німеччина була зростаючою економікою. Уряд Німеччини дуже добре усвідомлює майбутні труднощі і те, наскільки важливе зростання не лише для успіху фінансових планів в Європі. але і для успіху планів повсюдної бюджетної консолідації, важливих для всього світу", - заявив Гайтнер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас