ЄС: Бюджетна статистика Болгарії викликає підозри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС: Бюджетна статистика Болгарії викликає підозри

Казна та Політика
332
Комісар Євросоюзу з фінансових питань Олі Рен вважає, що бюджетна статистика Болгарії викликає підозри, у зв'язку з чим її необхідно перевірити ще раз уповноваженим органам ЄС, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Відповідну заяву Рен зробив 8 червня, додавши при цьому, що Євросоюз має намір зайнятися цим питанням негайно і направити відповідну місію в Болгарію, щоб перевірити фінансову статистику країни на предмет її відповідності дійсності.
Дані вислови єврокомісара прозвучали на тлі посилення побоювань щодо статистики, що надається європейськими державами.
Приводом для перевірки бюджетних показників Болгарії послужила інформація про те, що влада країни в квітні ц.р. оголосила про перегляд показників бюджетного дефіциту з 1,9% ВВП до 3,7% ВВП. Даний крок уряду Болгарії нагадує "грецький сценарій", коли Афіни визнали, що маніпулювали статистичними даними про стан держфінансів, щоб показати меншу державну заборгованість, ніж була насправді.
Зазначимо, з тим, щоб запобігти фальсифікації бюджетних даних надалі, міністри країн ЄС домовилися надати європейському статистичному агентству Eurostat більш широкі повноваження. Відповідний проект резолюції був узгоджений 8 червня Радою міністрів фінансів та економіки ЄС. На думку міністрів, дана міра дозволить Eurostat ретельніше працювати з даними по державним фінансам європейських країн.
У повідомленні європейської організації також сказано, що проект резолюції закріплює за Eurostat розширені повноваження, що дозволить статистичному агентству більш ретельно контролювати якість надаваних урядами європейських держав даних стосовно бюджетного дефіциту і державної заборгованості у випадках, коли ці дані викликають підозри.
Очікується, що резолюція буде прийнята на наступній зустрічі міністрів фінансів ЄС після її схвалення Європейським парламентом.
Нагадаємо, наприкінці минулого тижня, представник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Петер Сійярто заявив, що розмови про дефолт за суверенним боргам країни - "не перебільшення". Раніше він повідомив, що новий уряд Угорщини планує вжити заходи по налагодженню держбюджету, провести глибокі реформи і скоротити податки для збільшення конкурентоспроможності після оголошення про реальний стан справ з держбюджетом на 2010 р.
Відзначимо, в кінці 2008 р. Угорщина отримала допомогу у розмірі 20 млрд євро від Міжнародного валютного фонду та інших організацій для запобігання національного дефолту країни через неоплачених кредитів.
Також нагадаємо, що в травні ц.р. ЄБРР попереджав, що економіки Болгарії Румунії та Сербії можуть постраждати в результаті боргової кризи, що вибухнула в Греції, з огляду на широко представленого грецького банківського сектора в цих країнах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас