Експерт: Резерви НБУ можуть суттєво зменшитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Резерви НБУ можуть суттєво зменшитись

Казна та Політика
1147
Якщо долар продовжить зміцнюватися до інших провідних валют світу, резерви Національного банку України (НБУ) можуть істотно зменшитись.
Такий прогноз озвучив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
На його думку, "сьогодні, коли ситуація на валютному ринку змінилася з надлишку іноземної валюти до збалансованішого ринку, ми не чекаємо істотного зростання резервів НБУ за підсумками червня 2010 року".
Як зазначив Блінов, не дивлячись на певне ослаблення кон'юнктури експортних ринків і надходження капіталу, травень ц.р. став місяцем, в якому пропозиція іноземної валюти переважала над попитом. Він вважає, що роздрібний ринок іноземної валюти залишався збалансованим завдяки стабільності курсу гривня-долар і значній девальвації євро, що призвела до активізації продажів єдиної європейської валюти на готівковому ринку.
Однак, підкреслив економіст, зміцнення долара відносно євро і фунта - другої і третьої за значенням резервних валют для Нацбанку - призвело до скорочення резервів центробанку в доларовому вираженні на 0,7 млрд. доларів. Це відбито в різниці між об'ємом нетто-інтервенцій НБУ і приростом його міжнародних резервів в травні 2010 року, пояснив Блінов.
Як повідомляв УНІАН, валові міжнародні резерви Національного банку України в травні 2010 року, за оперативними даними, зросли на 1,3% - до 26 млрд. 705,7 млн. дол.
Обсяг операцій на міжбанківському валютному ринку України (покупка і продаж в доларовому еквіваленті) за травень 2010 року склав 9 млрд. 664,1 млн. дол. При цьому сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку за минулий місяць склало 1 млрд. 050,5 млн. дол. (у доларовому еквіваленті).
Обсяг операцій на готівковому ринку України (покупка і продаж іноземної валюти за гривню в доларовому еквіваленті) за підсумками травня ц.р. склав 2 млрд. 828,4 млн. дол., в т.ч. обсяг валюти, купленої банками в населення, - 1 млрд. 399,7 млн. дол., обсяг валюти, проданої населенню, - 1 млрд. 428,7 млн. дол.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас