МВФ взяв паузу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ взяв паузу

Казна та Політика
1312
Уряду Азарова не вдалося швидко умовити МВФ. Тепер виділення грошей фондом носитиме в першу чергу політичний характер. Американцям поки нікуди спішити.
Щодо співпраці з МВФ влада будує воістину наполеонівські плани. За словами віце-прем'єра Сергія Тігіпка, який відповідає в уряді за зв'язки з фондом, Кабмін має намір підписати з міжнародним кредитором нову угоду терміном на 2,5 роки, протягом якого збирається залучити $19 млрд. Причому перший транш нового кредиту Україна мала отримати вже в червні. Проте, незважаючи на бравурні заяви чиновників про успішне ведення переговорів, питання про розмороження кредитної співпраці з МВФ як і раніше залишається відкритим.
З довгого переліку вимог, висунутих перед Україною кредитором, уряд виконав лише одну, забезпечивши затвердження бюджету на поточний рік, задекларовані параметри дефіциту якого відповідають раніше погодженим з фондом обсягам. За підрахунками урядовців, касовий розрив казни складає 5,33% ВВП, тоді як МВФ радив укластися в 6% ВВП.
Не повинна викликати незадоволення кредиторів і соціальна складова бюджету, оскільки Кабмін майстерно зумів зняти з себе зобов'язання щодо виконання закону про соціальні стандарти, прийнятого з подачі "регіоналів" минулої осені.
Відповідно до завершальних положень закону про держбюджет-2010 уряду ставиться в обов'язок забезпечити підвищення посадових окладів лише працівникам першого розряду Єдиної тарифної сітки (тобто лише низькокваліфікованим). В результаті замість 80 млрд. грн., які були необхідні для підвищення всіх зарплат відповідно до згаданого закону про соцстандарти, команді Миколи Азарова потрібно буде знайти лише 11 млрд. грн. Крім того, уряд добре попрацював і над пошуком додаткових джерел наповнення бюджету. 20 травня Верховна Рада внесла зміни до податкових законів, які дозволять, за розрахунками уряду, додатково залучити до бюджету понад 16 млрд. грн. (документ ще не підписаний Президентом).
Втім, джерела, інформовані про перебіг переговорів уряду з МВФ, стверджують, що у фонді звернули увагу на наявність прихованого бюджетного дефіциту, який, за розрахунками його фахівців, може дотягнути до 14% ВВП (зокрема, уряд "забув" врахувати у витратах казни витрати на рекапіталізацію банків, а також кошти на фінансування касових розривів Пенсійного фонду і НАК "Нафтогаз України").
Тому особливо скрупульозно відстежуватимуть виконання заходів, рекомендованих уряду для скорочення витрат казни. А як раз на цьому терені Кабінету міністрів похвалитися нічим. Зокрема, щоб знизити навантаження на бюджет, МВФ рекомендував істотно обмежити або зовсім не надавати в поточному році держгарантії під позики, що залучалися компаніями.
Проте всупереч цьому бюджетний закон відкрив уряду можливість дати держгарантії на загальну суму 45 млрд. грн., що на 20% більше, ніж обсяг, за який міг поручитися відповідно до бюджету-2009 кабінет Юлії Тимошенко. Не квапиться уряд прислухатися і до іншої рекомендації - стосовно зниження порогу річного оберту, що дозволяє підприємствам або фізособі працювати за спрощеною системою оподаткування, до 300 тыс. грн. (зараз на єдиному податку можуть працювати приватні підприємці, чиї річні оберти не перевищують 500 тыс. грн., підприємства - до 1 млн. грн.).
За словами міністра фінансів Федора Ярошенка, в Кабміні зараз лише обговорюється можливість скорочення переліку видів господарської діяльності, при здійсненні якої можна застосовувати спрощену систему оподаткування. Проте до втілення цієї ідеї в конкретні документи справа доки не дійшла.
Каменем спотикання є питання скорочення касових розривів Пенсійного фонду і "Нафтогазу України". Микола Азаров запевняє, що його команда не підвищуватиме тарифи на енергоносії для споживачів. Хоча фонд наполегливо вимагає збільшити ціну на газ для комунальних підприємств на 50%, а для населення - на 75%.
Ще на 25% тариф повинен збільшуватися кожні півроку, поки не досягне економічно обґрунтованого рівня, що дозволить в поточному році утримати дефіцит "Нафтогазу" на рівні 1% ВВП, а з 2012 року взагалі припинити бюджетну підтримку компанії.
В цій частині Кабмін обмежився затвердженням фінплану НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. Аналогічним чином Кабін реагує і на пораду МВФ негайно розпочати пенсійну реформу, головною ідеєю якої має стати перегляд пенсійного віку.
Чинна пенсійна система змушує ПФ все активніше користуватися допомогою бюджету. Зокрема, в січні-березні Пенсійний фонд збільшив суму боргу перед державним бюджетом на 5,082 млрд. грн., або на 23% - до 27,149 млрд. грн., що вочевидь не подобається міжнародним кредиторам.
В результаті шанси на швидке відновлення кредитної співпраці з МВФ зараз практично мінімальні. В усякому разі, самі представники фонду вважають за краще не називати конкретних термінів, відбуваючись розпливчатими фразами про прогрес в переговорах.
Тетяна Сметаніна
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас