Аналітики: Новий закон про референдум дозволяє маніпулювати Конституцією і законами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Новий закон про референдум дозволяє маніпулювати Конституцією і законами

Казна та Політика
562
Законопроект "Про всеукраїнський референдум", остаточне ухвалення якого заплановане на 9 червня, дозволяє органам виконавчої влади маніпулювати Конституцією і законодавством, упевнені аналітики "Дзеркала тижня". Перш за все, мова йде про внесення змін до редакції Конституції, що була прийнята в 2004 році.
Зокрема, запропонований законопроект передбачає можливість зміни Конституції і законодавства за результатами всеукраїнського референдуму. До того ж результати народного волевиявлення на референдумі є обов'язковими. Згідно з нормами законопроекту, підсумки референдуму, що проводиться за народною ініціативою, остаточні, не вимагають ствердження або схвалення з боку будь-якого органу.
Проект закону передбачає, що затверджені таким чином рішення повинні неухильно дотримуватися всіма громадянами й будь-якими структурами. У день оголошення ЦВК результатів референдуму прийнята нова редакція Конституції або закон відразу ж вступають у дію.
При цьому реальну можливість провести референдуму має тільки виконавча влада, зазначають аналітики "ДТ", оскільки для організації референдуму ініціативна група впродовж 40 днів повинна зібрати не менше трьох мільйонів підписів не менше ніж у 2/3 областях і не менше ніж по 100 тисяч голосів у кожній.
"Закон був написаний не тільки для того, щоб відмінити політреформу. Він складніший. Бо дозволяє зовсім вивести парламент із законодавчого процесу. Без Ради влада з допомогою "ініціативних груп" може все, що завгодно, і прийняти, і відмінити, і виправити. Вийде і швидше, і, мабуть, дешевше", - упевнені експерти "ДТ".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас