НБУ: Емісійно підтримувати економіку не хочемо, але будемо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Емісійно підтримувати економіку не хочемо, але будемо

Валюта
2250
Національний банк України буде емісійно підтримувати економіку, хоча і вважає такий крок небажаним. Це доведеться робити з огляду на законодавчі вимоги, заявив заступник директора департаменту монетарної політики НБУ Олександр Арсенюк під час круглого столу "Антикризові стратегії для України: як відновити кредитування економіки", що відбувся в Києві з ініціативи Ліги фінансового розвитку, представництва Світового банку й тижневика "Дзеркало тижня".
На думку чиновника, джерелом інвестицій в економіку мають бути не емісійні кошти Національного банку, а нагромадження капіталу суб’єктами економіки та заощадження населення. "Інших реальних джерел бути не може", - зазначив він.
"Національний банк буде тим бастіоном, який не дозволятиме залучати намальовані гроші для побудови ілюзорного добробуту. Це не говорить про те, що Національний банк абсолютно автономний і має взагалі усунутися від усього й усіх. У міру тих можливостей, які в нього є, він завжди підтримував і буде підтримувати уряд в прагненнях забезпечити економічне зростання", - заявив Арсенюк.
Заступник директора департаменту монетарної політики НБУ зауважив, що Нацбанк, скоріше за все, буде змушений монетизувати ОВДП на 30 мільярдів гривень, передбачених держбюджетом, якщо вони будуть пред’явлені НБУ, оскільки це передбачено чинним законодавством.
Колишній же очільник Міністерства фінансів Віктор Пинзеник в контексті вирішення питання дефіциту бюджету зазначив, що "шукати рішення в площині Національного банку - це виводити країну на новий масштаб проблем".
За його словами торішня монетизація Нацбанком ОВДП на 42 млрд грн. суттєво не відбилася негативним чином на курсі національної валюти тому, що паралельно український центробанк продав 10,5 млрд доларів, закриваючи дірку в платіжному балансі.
"Цього року ситуація на валютному ринку змінилася. Останній місяць центральний банк купує долари. Тобто потоки грошей ідуть в одному напрямку", - зазначив фінансист.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас