"Ъ": Держава ділить чуже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава ділить чуже

Казна та Політика
847
Для залучення інвестицій в перспективні галузі економіки уряд створив чергову інвестиційну структуру - "Державну інвестиційну компанію". Вона працюватиме з місцевою владою і залучатиме кошти в розвиток стратегічно важливих об'єктів. Втім, скласти конкуренцію іншим гравцям вона навряд чи зможе, вважають експерти.
Вчора Кабінет міністрів прийняв рішення сформувати на базі Державного агентства з інвестицій і розвитку (ДАІР) Державне комерційне підприємство "Державна інвестиційна компанія". "Це буде потужна інвестиційна компанія (ДІК), що спирається на мережу представництв і філій в 16 регіонах", - заявив керівник агентства Олександр Таран. Ключовим завданням ДІК, за словами віце-прем'єра Сергія Тігіпка, стане створення єдиного вікна для іноземних інвесторів.
Президент Віктор Янукович 27 травня сказав: "Регіональні проекти здійснюватимуть регіональні інвестиційні компанії. Державна інвесткомпанія займатиметься проектами загальнодержавного і міжрегіонального значення".
ДАІР створене в результаті об'єднання Державного агентства з інвестицій та інновацій (ДАІІ) і Національного агентства з іноземних інвестицій і розвитку "Укрзовнішінвест". Організація визначає і здійснює державну інвестиційно-інноваційну політику. У прес-службі ДАІР повідомили, що їх відомство стало єдиним куратором всіх питань, пов'язаних з інвестиціями. Питаннями сприяння інноваціям займатиметься Держкомітет з питань науково-технічного та інноваційного розвитку.
За словами джерела, близького до ДАІР, ДІК працюватиме з крупними інвестиційними проектами, чим раніше займався "Укрзовнішінвест". На посаду голови ДІК претендує глава "Укрзовнішінвесту" Юрій Караул, уточнив співрозмовник. Караул цю інформацію не підтвердив: "Поки можу сказати одне - 'Укрзовнішінвест' був об'єднаний з ДАІІ, і вчора мені повідомили про звільнення у зв'язку з реорганізацією відомства".
Колишній голова ДАІІ, заступник міністра освіти і науки Віктор Івченко зазначив, що після появи державної ІК функції із залучення інвестицій в промислові і венчурні проекти будуть розділені. "Це різні види інвестування. Тепер державна інвесткомпанія працюватиме з місцевою владою, відбиратиме стратегічно важливі перспективні об'єкти і залучатиме в них інвестиції, частково використовуючи бюджетні кошти, - сказав Івченко.- А ДІФКУ (входить до структури ДАІР) зможе стати національним венчурним центром".
Директор ДІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов вважає, що діяльність державної ДІК може бути успішною лише при дотриманні низки умов. "Дуже багато що залежить від нюансів: у які проекти притягуватимуться інвестиції, якою буде форма участі - кредити або прямі інвестиції, якою буде взаємодія з підприємствами і органами влади, у тому числі - з Фондом держмайна, - говорить він.- Важливо, наскільки професійною буде команда держкомпанії, адже конкуренція на ринку досить висока". Екс-радник прем'єр-міністра з питань залучення іноземних інвестицій Владислав Каськів попереджає про ризики: "Замість того аби просувати великі і стратегічно важливі проекти, держінвесткомпанія може зайнятися розподілом держгарантій для своїх проектів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас