Відгадано секрет смаку горілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відгадано секрет смаку горілки

92
Група науковців висловила думку, що смакові якості горілки можуть бути пов'язані з особливими структурами з молекул води, які утворюються довкола молекул етанолу. Свої міркування дослідники виклали в статті в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry. Коротко про роботу пише портал Science News.
Як пояснюють дослідники, утворення схожих на клітку водних структур можливе завдяки тому, що при поєднанні з етанолом геометрична конфігурація молекул води злегка міняється. Автори, до яких входили фахівці з Росії, досліджували п'ять сортів горілки. Аналіз спектрографії показав, що водні структури трохи розрізняються для кожного сорту. Вчері передбачили, що в кожному з типів горілки в "пастку" з молекул води потрапляє різна кількість молекул етанолу.
Науковці підкреслюють, що кількість структур з молекул води не означає переваги цих сортів над іншими, вона характеризує смакові особливості напоїв в цілому. При зовнішніх діях, наприклад якщо горілку сильно трясти, водні структури можуть руйнуватися, відповідно, смак змінюватиметься.
Висновки дослідників зустріли скептичну реакцію колег. Деякі вчені зазначають, що подібні структури можуть існувати в суміші води і етанолу, проте для цього необхідні низькі температури і високий тиск. У нормальних умовах утворення "кліток" маловірогідне - їх формування може бути лише випадковим процесом.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас