Францію чекає підвищення податків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Францію чекає підвищення податків?

Казна та Політика
482
Одна з популярних газет Французької Республіки "Le Monde" (Ле Монд, з фр. "Світ"), що виходить в Парижі з 1944 року, на першій смузі номера за 3 червня розмістила статтю про неминучість підвищення податків в країні. RFI, цитуючи видання, звертає увагу на ключові моменти публікації.
Прогнозуючи неминучість для президента Саркозі запропонувати це малопопулярне рішення, газета намагається розібратися в ситуації, що склалася. Без підвищення податків, - вважають багато економістів, - Франції не удасться виконати свою обіцянку - до 2013 року привести дефіцит бюджету у відповідність з європейськими нормами- тобто зменшити його до 3% ВВП. Зараз дефіцит французького держбюджету істотно вищий, - нагадує "Монд". У 2009 році він складав 7,5%, цього року перевищить 8%. Причому, кризові витрати уряду призвели і до різкого зростання державного боргу. Цього року борги Франції перевищать 80% ВВП. І це при тому, що європейський пакт стабільності і розвитку, як відомо, дозволяє лише 60-відсотковий борг, - зазначає видання.
Таким чином, аби виконати загальноєвропейські вимоги, за сувору необхідність дотримання яких так виступає Париж, країні в найближчі три роки належить заощадити приблизно 95 мільярдів євро. Яким саме чином? По-перше, уряд дуже розраховує на відновлення економічного зростання - хоч би на 2,5% ВВП в найближчих 2 роки. Це автоматично призвело б до зростання податкових надходжень до скарбниці. По-друге, свої результати повинна дати політика скорочення бюджетних витрат. За три роки витрати повинні знизитися на 10%, - нагадує "Монд".
Але лише небагато економістів вважають ці заходи достатніми, - пише газета. Відновлення економічного зростання у Франції доки під великим питанням - криза ще не залишилася позаду. А економія на витратах держави може стати додатковим гальмом для економіки. Отже, без збільшення податків домогтись скорочення дефіциту буде дуже важко, якщо взагалі можливо.
Головна проблема для президента Саркозі - як використовувати податкові інструменти вирішення проблеми, аби це не дуже впадало в очі? Адже президент клятвено обіцяв податки в країні не підвищувати! - нагадує "Монд".
Оподаткування у Франції і так одне з найвищих серед розвинених країн, - говорить в інтерв'ю газеті аналітик банку "Голдман Сакс" Наташа Валла. Необхідно, перш за все, звернути увагу на витрати бюджету, - вважає головний аналітик банку "Барклайз Кепітал" Лоранс Бун. Країни, що скоротили дефіцит бюджету, зробили це - на дві третини - за рахунок скорочення витрат. Підвищення податків дало лише третину необхідних коштів, - зазначає експерт.
Втім, в уряду Франції доки немає необхідності "підвищувати" податки в прямому сенсі цього слова, - пише "Монд", посилаючись на економістів. Замість підвищення ставок податку, потрібно збільшити базу оподаткування. А заразом навести лад з податковими пільгами. Торік скарбниця через це недоотримала 75 мільярдів євро. На скороченні пільг уряд Франції має намір за 3 роки "виграти" 6 мільярдів. Економісти вважають, що пільги можна зменшити і на більшу суму.
Податки на підприємства експерти підвищувати не радять, аби не давити і без того слабке зростання економіки. Навряд чи мова піде і про підвищення прибуткового податку, - намагається заспокоїти рядових французів газета "Монд". Доля цього податку в загальних надходженнях незначна - лише 6%, та і платить його трохи більше половини французів.
Наскільки влада Франції виявиться готовою прислухатися до рекомендацій відомого видання - покаже вже найближче майбутнє.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас