Тарифні гойдалки знов хилитають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифні гойдалки знов хилитають

Казна та Політика
933
Намір Київської адміністрації підвищити з 1 липня 2010 р. тарифи на житлово-комунальні послуги викликав бурхливу реакцію в Кабміні та парламенті. Регіонали вимагатимуть від столичної влади пояснення, опозиція планує довести справу до суду, а уряд готує своє бачення ситуації.
Уряд готує оцінку оприлюдненому Київською міською держадміністрацією (КМДА) проекту рішення про підвищення тарифів на комунальні послуги в столиці. Зважаючи на це, до проекту розпорядження КМДА №392 про підвищення з 1 липня 2010 р. тарифів на гарячу воду і централізоване опалення для населення можуть бути внесені зміни. Про це вчора заявив міністр ЖКГ Олександр Попов.
Ініціативу міськадміністрації підвищити тарифи голова відомства пояснив так: в КМДА немає грошей на дотації для комунальних підприємств, тому влада міста шукає спосіб, який би дозволив без збитків для держбюджету збалансувати економіку і зберегти шанс на розвиток комунального сектора.
За розробленим КМДА проектом рішення, з 1 липня тариф на гарячу воду за наявності лічильника зросте на 34% - до 11,75 грн. за 1 куб. м. У разі ж його відсутності кияни за гарячу воду платитимуть 41,14 грн. з людини. Вартість опалення пропонується встановити за лічильником у розмірі 184,41 грн. за 1 Гкал, а без нього - 2,26 грн. за 1 кв. м опалювальної площі. Сьогодні жителі столиці платять 1,6 грн. за 1 кв.м.
Крім того, в планах у столичної влади - нове підвищення тарифів на теплову енергію, опалення і гарячу воду до економічно обумовленого рівня у вересні і листопаді 2010 р.
Міська влада вже не вперше намагається підвищити тарифи. У квітні 2009 р. КМДА на 48,8-104,1% підняла ціну на опалення, холодну і гарячу воду і водовідвід, але в липні того ж року уряд це підвищення відмінив. Восени 2009 р. КМДА підписала меморандум з АК "Київенерго" і НАК "Нафтогаз України", за яким сторони зобов'язалися забезпечити стабільне постачання споживачів тепловою і електричною енергією впродовж опалювального сезону 2009-2010 р. У зв'язку з цим в серпні-жовтні минулого року вартість комунальних послуг знизилася на 5%, а з 1 жовтня на 22,7-29,2% подешевшали послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання з водовідводом. Термін дії меморандуму закінчився, тому, вважають в КМДА, можна корегувати тарифи.
Намір столичної влади суперечить деклараціям уряду і президента. Так, Віктор Янукович заявив, що зниження ціни на російський газ дозволить не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги цього року. "Від уряду не буде жодних рішень відносно підвищення ціни на енергоресурси", - запевнив, у свою чергу, Олександр Попов.
Соратники президента не бачать причини, з яких необхідно підвищити тарифи в столиці. "Перш ніж йти на такий непопулярний крок, необхідно аргументувати його", - зазначив в коментарі заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, регіональної політики і ЖКГ Ігор Лисов. Своєю постановою від 31 травня 2010 р. №371 Кабмін вирішив КМДА залучити кредит в 2 млрд. грн. для погашення боргів із різниці в тарифах з тепло- і водопостачання перед ВАТ "Київенерго" і ВАТ "Київводоканал". Сьогодні, за словами пана Лисова, немає жодного нормативного документа, в якому була б логічно обгрунтована необхідність підвищити тарифи. "У Партії регіонів мають намір вимагати аргументації", - сказав законодавець.
Уряд доки вважає за краще стояти осторонь. "Тарифи - прерогатива місцевої влади. Якщо київська влада прийняла рішення підняти тарифи, це не заборонено законом", - заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Він зазначив, що Кабмін приступив до розробки проекту закону, що передбачає створення єдиного органу, який би контролював монополії на ринку комунальних послуг.
Опозиція відреагувала на плани столичної влади радикальніше: представники Блоку Віталія Кличка в Київраді і БЮТ мають намір оскаржувати підвищення тарифів в суді.
Бютівець Володимир Бондаренко повідомив, що підвищувати тарифи не можна без вирішення низки запитань, зокрема - без визначення чітких стандартів надання комунальних послуг, оприлюднення їх собівартості і ведення обліку вжитку ресурсів. "У Києві найнижчий зі всіх міст країни показник об'єктивного обліку вжитку комунальних послуг", - зазначив Бондаренко. Підвищення тарифів, на думку Володимира Бондаренка, дасть подвійний ефект. В першу чергу, столичному градоначальникові буде зручно в ручному режимі розподіляти гроші з міського бюджету. Регіонали ж зможуть скористатися ситуацією і після підвищення ввести додаткові пільги або знизити тарифи в цілому, забезпечивши собі таким чином голоси виборців на місцевих виборах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас