Банки масово знижують ставки із депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки масово знижують ставки із депозитів

Кредит&Депозит
6987
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", прибутковість ощадних вкладів строком на рік зменшилася на 1,9 відсоткових пунктів (в.п.) в гривні, на 1,6 в.п. - в доларах і на 1,7 в.п. - в євро.
Ставки з коротших гривневих депозитів - строком на 1 місяць - "здали" ще більше - 2,2 в.п. Зниження з аналогічних вкладів в доларах склало 1,4 в.п., у євро - на 1,5 в.п.
Тенденцію до зниження депозитних ставок банкіри не приховують. "З початку року з гривні ми знизили ставки на 3 в.п., процес реальний і він продовжується", - говорить Андрій Шульга, начальник департаменту заощаджень "Приватбанку", найбільшого "тримача" коштів населення.
На стільки ж, але лише за два останні місяці знизив прибутковість із вкладів фізосіб п'ятий за розміром депозитного портфеля фізосіб - "Промінвестбанк". "За квітень-травень ми знизили десь на 3 в.п. із всіх валют ", - стверджує член правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець. Про скорочення прибутковості із вкладів говорять і в банку "Форум". "Ми істотно знизили ставки, десь на кілька відсоткових пунктів зі всіх валют. У нас були ставки до 21% в гривні, зараз залучаємо на рівні 16-17%", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
Причин зниження банками прибутковості з депозитів кілька. "Ситуація стабілізується, інфляція - в розумних кордонах, ризики знижуються, та і кредитування з таких високих ставок украй важке, тому банки і знижують прибутковість депозитів", - пояснює Андрій Шульга.
Але головне - багато банків зараз відчувають надлишок ліквідності, додаткові ресурси їм просто не потрібні.
В тому, що банки продовжать знижувати ставки з депозитів, сумнівів ні у кого не виникає. Фінустанови перенаповнились ліквідністю і більше не можуть собі дозволити балувати вкладників високим відсотком. "Зараз адекватні ставки в гривні на рік складають 19,5%, в доларі - 11%, в євро - 10,5%. Але до кінця року вони на 2 в.п. ще знизяться із всіх валют", - прогнозує Андрій Шульга.
Найбільше "постраждає" прибутковість гривневих депозитів. Попит економіки на гривню стабільний, але терміни кредитування не відповідають термінам залучених ресурсів, тому банки знижуватимуть ставки із депозитів, аби нівелювати ризики, які виникають при розміщенні цих коштів на триваліший термін.
Можливий і зворотний варіант розвитку подій. Похитнути тенденцію до зниження ставок можуть проблеми в держфінансах держав ЄС. Якщо ж вплив європейської кризи буде сильним, то ставки із депозитів можуть піти вгору, але не факт, що вкладники в такому разі захочуть скористатися зростанням прибутковості.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас