Крим візьме у борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим візьме у борг

Казна та Політика
501
Кримська автономія має намір випустити облігації на суму 400 млн. грн. Паперам належить витримати конкуренцію за інвестора з боку ПДВ-облігацій. Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s привласнило планованому випуску облігацій Криму на 400 млн. грн. рейтинги В-/uabbb-. "Ми привласнили довгостроковий рейтинг із зобов'язань у національній валюті В- і рейтинг за національною шкалою uaBBB- запланованому республікою випуску пріоритетних незабезпечених амортизованих облігацій обсягом 400 млн. грн..",- говориться в повідомленні.
Крім цього, планованому випуску привласнений рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту "4", який відображає очікування задоволення вимог кредиторів в разі дефолту з цих облігацій на рівні 30-50%.
Агентство також підтвердило рейтинги Криму на рівні В-/uabbb- із стабільним прогнозом, що відображає чекання відновлення економічного зростання Криму, подальше проведення дуже зваженої фінансової політики і лише невелике зростання боргу в середньостроковій перспективі. Крім того, в березні 2010 р. Standard&Poor’s підвищив рейтинги Криму з рівня ССС+/uabb до рівня В-/uabbb-.
Випуск планується здійснити трьома траншами: 133 млн. грн. трилітніх, 133 млн. грн. чотирилітніх і 134 млн. грн. п'ятирічних облігацій. Щоквартальний купон - 16% річних.
Таким чином купонна ставка порівнянна з випусками Харкова (16%) і Донецька (16%). Враховуючи, що випуск запланований на серпень-грудень 2010 р., аналітикам важко оцінити діапазон, в якому на цей момент знаходитиметься прибутковість паперів. Аналітик ДІК Dragon Capital Ольга Сливінська зазначила, що хоча це перший випуск облігацій Криму, привласнений йому рейтинг надійності можна охарактеризувати як досить позитивний. "Він порівнянний з рейтингами випусків Луганська, Івано-Франківська. Бюджетна ситуація в Криму напружена, проте сприятливе розташування на узбережжі Чорного моря сприятиме економічному розвитку Криму в довгостроковій перспективі", - вважає аналітик. Втім, за її словами, рейтинги хоча і є обов'язковим атрибутом облігаційних випусків, не є повністю визначальним чинником. Первинне значення має прибутковість.
Рейтинги особливо важливі для іноземних інвесторів, оскільки вони часом не можуть інвестувати в папери, рейтинг яких нижче певної планки. "Привласнений випуску Криму рейтинг надійності на рівні В- дозволяє сподіватися також на інтерес іноземних покупців. Інвесторами можуть виступити і українські банки, й інвестиційні компанії, для яких рівень рейтингу може не бути визначальний", - сказала Сливінськая.
Аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса сумнівається в значному попиті на кримські папери. "Основні чекання інвесторів зосереджені довкола випуску ПДВ-облігацій, що призведе до різкого зростання ставок в державному сегменті із середньострокових і довгих паперів", - сказав аналітик. Він також зазначив, що до осені говорити про реальне розміщення облігацій муніципалітетів не доводиться. "Ми не виключаємо, що папери будуть повністю викуплені банком-андеррайтером або якимсь державним банком", - заявив Фурса.
Наприкінці 2008 р., коли фінансова криза дійшла до України, муніципалітети не мали великого обсягу позик, які вони були не в змозі погасити. Це дозволило позичальникам виплатити велику частину заборгованості. Серед муніципалітетів єдиним позичальником на ринку зовнішніх запозичень є Київ. Найбільшу позику на внутрішньому ринку здійснив у 2009 р. Львів, який залучив 300 млн. грн. з купонним доходом 20%. Побити рекорд може Харків, яким вже запланована позика на 500 млн. грн.
Дефолтув в історії українських муніципальних облігацій було небагато. "Були проблеми в Одеси в 1998 р. Торік був технічний дефолт у Вінниці", - нагадує Ольга Сливінськая. В цілому муніципалітети виплачують борг більш дисципліновано, ніж корпоративний сектор. "Якщо приватну компанію можна перереєструвати на інших власників, то місто залишається на своєму місці", - зазначила аналітик ДІК Dragon Capital.
На думку Сергія Фурси, історія муніципалітетів набагато краща, ніж корпоративного сегменту. "Таким чином, говорити про високий рівень недовіри ми не можемо. Ми вважаємо, що муніципалітети традиційно відноситимуться до найменш ризикованих недержавних паперів, але попит на них з'явиться не раніше зниження прибутковості в суверенному сегменті", - прогнозує аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас