"Ъ": Депутати зробили держзакупки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати зробили держзакупки

Казна та Політика
921
Верховній Раді знадобилось два роки на те, аби узаконити процедуру проведення державних закупівель. За згодою з міжнародними фінансовими організаціями депутати наділили Антимонопольний комітет повноваженнями органу оскарження тендерних порушень і зробили платним їх заперечення. На думку експертів, це обмежить недобросовісних учасників в можливості зривати тендери.
Вчора 248 депутатів коаліції ухвалили в новій редакції ветований у березні закон "Про здійснення держзакупівель". Всього за 16 хвилин вони схвалили не лише всі поправки президента Віктора Януковича, який разом із Світовим банком і Єврокомісією вимагав переглянути принципи створення органу оскарження тендерних порушень, але і погодилися із запропонованою Кабміном схемою їх заперечення. Комітет Верховної Ради з питань економічної політики свої пропозиції до закону про держзакупівлі вчора не надав.
Урядові поправки повернули Антимонопольному комітету (АМКУ) вплив на сферу закупівель, втрачений ним в 2008 році разом з відміною закону (сфера регулювалася постановою Кабміну). Комітет розглядатиме всі скарги учасників тендерів і порушення замовників і протягом 30 робочих днів виносити аргументовану ухвалу. Вона буде обов'язковою для виконання всіма учасниками закупівель, і її можна буде оскаржити лише в Окружному адміністративному суді Києва. Подача скарг стане платною: розмір внеску визначить Кабінет міністрів (раніше пропонувалося 5% від тендерної пропозиції). А кошти від таких внесків надходитимуть до спецфонду бюджету. Заперечення тендеру не зупинить автоматично торги, як це відбувається зараз, за винятком такого рішення АМКУ.
Зі всіма поправками депутати ознайомилися лише перед голосуванням, але це не перешкодило їм схвалити їх без обговорення. Останні зміни, передбачені в законопроекті Мінекономіки, можуть бути внесені в перспективі. Вони передбачають зниження порогу держзакупівель з 100-300 тис. грн. до 1,7 тис. грн. і поширення закону на всі компанії з держчасткою понад 10%.
"Хай ринок попрацює кілька місяців за новим законом, а потім вноситимемо зміни", - сказало джерело в міністерстві. А керівник головної служби соціально-економічного розвитку адміністрації президента Роман Жуковський зазначив, що ухвалений закон, що з'явився в результаті узгодження з європейськими експертами, нарешті може бути підписаний Віктором Януковичем.
У АМКУ отримання нових повноважень коментують неохоче. "Рішення Верховної Ради не обговорюється, а виконується, і комітет діятиме чітко в рамках законодавства", - заявили в прес-службі комітету. У Єврокомісії і Світовомубанку, які наполягали на ухваленні закону, від коментарів відмовилися. Ухвалення тендерного закону, згідно з планом інтеграції України в ЄС, було однією з умов надання країні Єврокомісією допомоги у розмірі 500 млн євро. Ще $500 млн в рамках щорічної бюджетної підтримки обіцяв Світовий банк.
Експерти вважають позитивним ухвалення закону, хоча і до його нової редакції є зауваження. "Введення додаткових органів, перевірок, плати збільшує витрати підприємств на участь в тендерах", - підкреслює директор аеропорту "Запоріжжя" Євген Каргальський.
Начальник Іллічівського морського торговельного порту Геннадій Скворцов відзначає, що 30 днів на розгляд скарг в АМКУ - це великий термін, і його необхідно зменшити до 10 днів, оскільки за місяць може змінитися ціна держзакупівлі. "Контроль за держзакупівлями Антимонопольний комітет вже здійснював, - нагадує в.о. голови Союзу малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець.- Тому чогось позитивного чекати не варто".
Втім, учасники держзакупівель згодні з введенням плати за процедуру заперечення. На думку Биковця, це обмежить бажання недобросовісних учасників використовувати процедуру заперечення як спосіб зриву торгів. "Такі прийоми використовували фірмочки, які чисто формально брали участь в тендерах. При цьому вони могли затримати на певний термін ухвалення рішення про закупівлю", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас