Банк Ватикану запідозрили у відмиванні грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Ватикану запідозрили у відмиванні грошей

Кримінал
429
Прокуратура Італії почала розслідування схеми відмивання грошей через рахунки Банку Ватикану, також відомого як Інститут релігійних робіт (IOR). Прокуратура передбачає, що італійські платники податків використовували Банк Ватикану як ширму, що прикриває незаконні операції, такі як відмивання грошових коштів або ухилення від сплати податків.
Під розслідування попав не лише IOR, що користується статусом офшору, але і 10 італійських банків, включаючи найбільші в країні Intesa Sanpaolo і Unicredit.
Раніше повідомлялося, що підрозділ фінансової розвідки Банку Італії виявив незаконні транзакції по рахунках в IOR, виконані в період з 2006 по 2008 рік з порушенням законодавства про відмивання грошей, на загальну суму 180 мільйонів євро.
Навіть якщо буде доведена провина службовців ватиканського банку, можливість їх притягнення до відповідальності знаходиться під питанням. Річ у тім, що керівні працівники Банку Ватикану зазвичай також обіймають формальні посади в місті-державі, що наділяє їх дипломатичним імунітетом.
У вересні 2009 року подав у відставку президент Банку Ватикану Анджело Калойя, який займав цей пост 20 років. Його місце зайняв Етторе Готті Тедескі, вихідець з іспанського Santander.
Банк Ватикану - керована професійним фінансистом установа, підкоряється банк безпосередньо Зборам кардиналів і Папі Римському. Проте, активи банку не вважаються власністю Святого престолу, а в довіднику Ватикану установа перерахована у низці доброчинних фондів.
В 1980-х за участю Банку Ватикану стався останній крупний скандал. Тоді був убитий глава італійського банку Ambrosiano Роберто Кальві, а сама установа, звинувачена у відмиванні грошей сицилійської мафії, збанкрутіла. Основний пакет акцій в Ambrosiano належав Банку Ватикану.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас