Ринки сировини можуть вступити у "ведмедячу" фазу, але збережуть довгостроковий позитив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки сировини можуть вступити у "ведмедячу" фазу, але збережуть довгостроковий позитив

Фондовий ринок
901
Падіння цін на сировинних ринках у травні стало максимальним з часів банкрутства американського інвестбанку Lehman Brothers Holdings Inc. у вересні 2008 року і поставило під сумнів оптимістичні прогнози Уолл-стріт відносно економічного зростання та підвищення цін на різні види сировини.
Індекс цін на сировинні товари JoC-ECRI, що розраховується Journal of Commerce, обвалився у травні на 57%, повідомляє агентство Bloomberg. Індекс JoC-ECRI відрізняється від інших сировинних індексів тим, що він відображає "чисті" ціни, а не їх середньозважені значення. Крім того, цей індикатор враховує тільки сировина, яка використовується в промисловості, наприклад, нафту, сталь, нікель, олово, алюміній, бавовна, джут, але не продовольчі товари чи дорогоцінні метали.
Сировинний індекс Dow Jones-UBS Commodity минулого тижня опустився до мінімальної позначки з липня 2009 року. Його падіння з початку поточного року становить 9,9%.
"У міру зниження інтересу до ризику зменшується очікуване зростання. Попит на сировинні товари буде слабкіше, ніж міг би бути в іншому випадку", - стверджує глава Curium Capital Advisors Колін Фентон, який раніше працював аналітиком сировинним в Goldman Sachs.
Деякі експерти вважають, що таке різке падіння свідчить про те, що на ринках сировини може початися "ведмежа" фаза і зниження цін продовжиться.
Промислове виробництво на піку
"Колапс сировинного індексу говорить нам про те, що наближається пік світового промислового виробництва, що він вже тут, - вважає директор-розпорядник Дослідницького інституту економічних циклів (США) Лакшан Ачутхан. - Ринків доведеться жити з реальністю спаду".
Зокрема, зростання активності у виробничому секторі Китаю в травні сповільнилося, свідчить опублікований у вівторок індекс менеджерів закупівель.
Для світових ринків сировини уповільнення активності в промисловому секторі Китаю, швидше за все, означає скорочення попиту на метали, нафту та інші ресурси, що неминуче призведе до зниження цін.
Індекс ділової активності в промисловому секторі, що розраховується Китайською асоціацією логістики та закупівель (China Federation of Logistics and Purchasing), опустився до 53,9 пункту з 55,7 пункту у квітні. Це виявилося нижчим за прогнози аналітиків, опитаних агентством Bloomberg (54,5 пункту).
Аналітики вважають, що зниження індексу говорить про те, що заходи уряду щодо запобігання перегріву економіки починають давати ефект; на активність компаній негативно міг вплинути також боргову кризу в Європі, яка є для КНР одним з основних експортних ринків.
Європейські борги ще довго будуть відгукуватися ринкам
Наслідки європейського боргового кризи для світової економіки лише починають виявлятися, і їх негативний вплив у подальшому посилиться, впевнений аналітик Oscar Gruss & Son Inc. Майкл Аронштейн, що передбачив обвал на сировинних ринках у 2008 році.
Президент Equidex Brokerage Group Inc. Філіп Готтхелф вважає, що єврозона стоїть на межі дефляції і її проблеми призведуть до зниження цін на сировину ще на 10%. В результаті індекс Reuters / Jefferies впаде на 22% з піка, досягнутого 6 січня, що більшість аналітиків прирівнює до початку "ведмежого ринку", відзначає експерт.
У травні сировинний індекс Reuters / Jefferies продемонстрував рекордне падіння за 18 місяців, обвалившись на 8,2%.
Фундаментальний позитив на ринках зберігається
Тим не менше, навіть затяті песимісти не заперечують, що макроекономічні показники і основні ринкові індикатори йдуть на поправку, що дозволяє підвищувати економічні прогнози.
"Ринок недооцінює силу фундаментальних показників і переоцінює вплив європейський боргових проблем на зростання", - стверджує аналітик Goldman Sachs у Лондоні Джеффрі Каррі. Він вважає зниження цін на сировину вдалою можливістю для входу на ринок або розширення позицій.
"Є серйозні проблеми і побоювання - як у Європі, так і в Азії, які змушують інвесторів змінювати свої рішення і, можливо, фіксувати прибуток, але я вважаю, що в довгочасному періоді зростання продовжиться. Не думаю, що зараз мова йде про масштабне спаді, це лише корекція", - упевнений Майкл Куггіно з Permanent Portfolio Funds.
Нафта волатильна, метали дешевшають
Ціни на нафту у вівторок коливаються у $74 за барель, зростання з ранку неодноразово змінювався падінням на даних про уповільнення зростання промвиробництва в Китаї і зниженні курсу євро. Липневий контракт на нафту WTI додав $ 0,18 (0,24%), його ціна склала $74,15 за барель.
Листопадові ф'ючерси на натуральний каучук подешевшали на торгах у Токіо на 1,7% - до 280,4 ієни за кілограм ($3,08).
Мідь, алюміній і цинк дешевшають у вівторок на статданих з Китаю, у тому числі повідомленнях про зниження числа угод купівлі-продажу нерухомості в травні. Обсяг угод на ринках нерухомості Пекіна, Шанхая і Шеньчженя обвалився минулого місяця на 70% в порівнянні з квітнем.
Ціна міді з поставкою через три місяці в системі електронних торгів Лондонської біржі металів (LME) у вівторок знизився на 2,4% - до $ 6769,75 за тонну.
Нікель подешевшав на 2,4% - до $ 20848 за тонну, алюміній - на 1,3%, до $ 2017,50 за тонну і свинець - на 2%, до $ 1813 за тонну. Вартість цинку зменшилася на 1,5% - до $ 1906,50 за тонну, олова - на 0,3%, до $ 17850 за тонну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас