Бюджет почав заробляти на життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет почав заробляти на життя

Казна та Політика
3651
В квітні вперше цього року був зафіксований профіцит держбюджету - 1,7 млрд грн. Втім, з врахуванням браку коштів в I кварталі баланс чотирьох місяців зведений з дефіцитом в 3,7 млрд грн. Профіцит бюджету викликаний невідшкодуванням ПДВ, надходженнями від НБУ і низькими держвитратами, зазначають експерти. На їх думку, говорити про початок нової тенденції доки немає підстав.
В квітні вперше з початку року прибутково-витратна частина держбюджету була зведена з профіцитом - 1,71 млрд грн., виходить з оприлюднених Мінфіном основних показників економічного і соціального розвитку України за чотири місяці 2010 року. Всі три місяці I кварталу бюджет залишався дефіцитним (див. графік) і фінансувався за рахунок приватизації і продажу держоблігацій. Його сумарний обсяг складає 5,47 млрд грн.
Профіцит бюджету став можливий завдяки високим темпам зростання доходів казни - в квітні на 8,8%, до 22,61 млрд грн. В той же час витрати держбюджету залишилися практично на рівні березня (21,37 млрд грн.) - 21,56 млрд грн. З врахуванням надлишку коштів дефіцит чотирьох місяців зменшився до 3,76 млрд грн. Додаткові прибутки отримали і місцеві бюджети. Якщо за підсумками I кварталу їх дефіцит складав 1,1 млрд грн., то за чотири місяці місцеві бюджети зведені з профіцитом 1,95 млрд грн.
На думку директора департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артема Рудика, профіцит в квітні - швидше виключення з правил, ніж нова закономірність, оскільки уряд розраховує на дуже оптимістичне зростання доходів до кінця року - на 27,5%. При цьому лише плановий дефіцит запланований на рівні 57,75 млрд грн. За словами пана Рудика, в квітні профіцит вдалося отримати за рахунок невідшкодування ПДВ підприємствам. "Якщо відкорегувати показник на обсяги невідшкодованого ПДВ, то профіциту не буде", - говорить він. Ні Держказначейство, ні Мінфін не оприлюднили дані про обсяги відшкодованого ПДВ в квітні. За даними адміністрації президента, з початку року борг із повернення ПДВ збільшився на 5,5 млрд грн., до 27,3 млрд грн. (прострочені до відшкодування суми в квітні зросли на 300 млн грн., до 8,9 млрд грн.). Додаткові надходження до бюджету забезпечив Нацбанк, направивши в квітні 3,7 млрд грн.
Між тим аналітик Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Катерина Пількевич пояснює профіцит держбюджету корекцією планових показників і першими результатами операцій "Щит" і "Бюджет", що проводяться податковими службами. На думку економіста Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Молдована, зростання економіки і промисловості, а також висока інфляція дозволять збільшити відрахування до держбюджету: "Але у зв'язку із зростанням соціальних витрат (в цілому витрати за підсумками року зростуть на 33,7%.) певний тиск на бюджет буде". Лише витрати Пенсійного фонду у зв'язку з переглядом прожиткового мінімуму в травні додатково зросли на 13%, або 2 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас