Член ради ЄЦБ закликає ЦБ світу почати підвищення ставок для зниження апетитів до ризику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член ради ЄЦБ закликає ЦБ світу почати підвищення ставок для зниження апетитів до ризику

Казна та Політика
243
Центральним банкам світу слід почати підвищення ключових ставок, для того щоб зменшити апетит інвесторів до ризику і запобігти формуванню "мильних бульбашок", які загрожують дестабілізувати економіку, стверджує член ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістіан Нуайє.
"Апетит до ризику демонструє тенденцію до зростання, якщо ставки залишаються на низькому рівні, а ліквідність сприймається як надлишкова, - передає агентство Bloomberg слова Нуайє, який виступав у вівторок на банківській конференції в Сеулі. - Ризикована поведінка загострюється, якщо кредитно-грошова політика є ліберальною".
Нуайє, який також очолює Банк Франції, не навів конкретних історичних прикладів, коли банки зберігали б ставки на дуже низькому рівні протягом дуже тривалого часу. Проте кілька економістів, у тому числі професор Стенфордського університету Джон Тейлор, вважають, що саме така занадто м'яка політика Федеральної резервної системи в 2003-2004 рр. призвела до формування мильної бульбашки на ринку нерухомості в США.
"В майбутньому центральним банкам потрібно буде приділяти більше уваги цьому конкретному наслідку своїх рішень", - зазначив глава ЦБ Франції.
На минулому тижні Нуайє заявив, що ЦБ повинні обмежити втручання в діяльність ринкових механізмів винятковими випадками, аби зберегти довіру до себе і уникнути "моральних ризиків", тобто не провокувати гравців на дуже ризиковану поведінку сподіваючись на неминуче надання допомоги з боку регуляторів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас