Ввечері реформи - зранку гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ввечері реформи - зранку гроші

Казна та Політика
743
Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) повинні відвідати Київ в червні поточного року, вважають в Кабміні. Українські чиновники продовжують наполягати на тому, що вже найближчим часом почнеться виконання нової програми співпраці з цією фінансовою організацією.
Однак в самому Фонді не поділяють такого оптимізму. Голова МЗС Костянтин Грищенко вчора розповів про взаємозв'язок налагодження відносин із Росією і перспектив отримання нового кредиту МВФ. Міністр зазначив, що вирішення проблем з Росією, в першу чергу із ціни на газ, що постачається до України, дало можливість "створити бюджет, який дозволяє говорити з упевненістю про подальший стійкий розвиток країни. Це сприяло проведенню ефективних переговорів з МВФ, які, ми сподіваємося, найближчим часом дозволять відкрити нову програму з МВФ".
Уряд розраховує отримати від МВФ протягом найближчих двох з половиною років $19-20 млрд. в рамках нової програми співпраці. Згідно із законом про держбюджет-2010, в поточному році на пряме фінансування бюджету планується залучити $2 млрд. коштів, які уряд має намір позичити у Фонду.
Високопоставлені українські чиновники вже кілька разів заявляли про швидке прибуття місії МВФ до України, але кожного разу ця інформація не знаходила офіційного підтвердження з боку Фонду. Прем'єр Микола Азаров 19 травня заявив, що уряд виконав ключові домовленості з МВФ і розраховує на успіх переговорів з його місією, проте 20 травня Фонд знов повідомив про відсутність точної дати візиту місії. За словами віце-прем'єра Сергія Тігіпка, МВФ не квапиться направляти до України місію, оскільки як і раніше сумнівається в здатності уряду виконати план збору коштів до бюджету і утримати його дефіцит в запланованих рамках.
Експерт з економічних питань Олег Морква бачить декілька визначальних чинників, здатних перешкодити відновленню співпраці з МВФ. "У Європі криза: окрім Греції є проблеми в найбільших економіках Євросоюзу.
МВФ братиме участь як в створенні Європейського валютного фонду, аби стабілізувати євровалюту, так і надаватиме допомогу окремим європейським країнам. Отже у Фонду є вибір місць для вкладення ресурсів", - сказав експерт.
Крім того виконання Києвом параметрів взаємодії з МВФ, визначених минулим українським урядом і відкоректованих нинішнім, "за великим рахунком, відсовується в часі, тому МВФ обережно підходитиме до роботи з нашою країною". В той же час експерт упевнений: Україна залишається крупною економікою, і ніхто не захоче мати осередка фінансової нестабільності в центрі Європи. "У країні намітилася стабілізація політичної ситуації. Позитивним є і те, що в перспективі Кабмін обіцяє перейти на середньострокове бюджетне планування - розробляти бюджет на три роки. Це може бути аргументом для того, щоб претендувати на прихильність МВФ", - додав він.
Напередодні українські ЗМІ із посиланням на джерело, інформоване про хід двосторонніх переговорів України і МВФ, повідомили, що Фонд може відмовити Україні у початку виконання нової програми співпраці. Одна з основних причин - Фонд фактично упевнений, що в бюджеті України на 2010 р. закладений вельми занижений дефіцит. За даними анонімного джерела, МВФ володіє інформацією про те, що реальний бюджетний дефіцит в Україні по підсумку року буде не 5,3%, а в межах 14% ВВП. Крім того, МВФ не діждався вирішення проблем "Нафтогазу", реформи системи пенсійного забезпечення і підвищення ціни на газ для населення. "Сьогодні, враховуючи плани проведення місцевих виборівцієї осені, на реформування пенсійної системи і підвищення ціни енергоносія влада не піде", - сказало джерело. Втім, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко покладає надії на концепцію реформування України, яку президент Віктор Янукович збирається представити в найближчий четвер.
"Україна повинна показати МВФ готовність до реформування. І виступ президента, в якому, вочевидь, він оприлюднить чітку схему проведення економічних реформ, сприятиме позитивній динаміці розвитку переговорів. Як тільки ці реформи почнуть реалізовуватися на практиці, можна чекати прибуття місії МВФ. Без цього ж розмови про те, що приїде місія МВФ, і ми отримаємо гроші, безпідставні", - сказав експерт.
Деякі експерти відзначають роль російської сторони в переговорному процесі України з МВФ. Проте старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін сумнівається, що новий характер відносин Києва з Москвою вирішальним чином вплине на хід переговорів України з Фондом. "Фінансова частка Росії в цій організації невелика, і складно судити, наскільки її позиція в цьому питанні виявиться вирішальною для нас", - сказав експерт.
Газізуллін проте оптимістичний відносно перспективи отримання урядом кредиту МВФ. "Не дивлячись на те, що деякі індикатори, якими керується МВФ при ухваленні рішення про співпрацю з Україною, не відповідають існуючим домовленостям, Фонд все ж погодиться надати Україні черговий транш кредиту", - прогнозує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас