Президент Німеччини пішов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Німеччини пішов

Казна та Політика
1188
67-річний президент Німеччини Хорст Келер вчора несподівано оголосив про намір негайно відмовитися від посади. Своє рішення він мотивував образою на критику з приводу його висловів про необхідність військових втручань заради захисту доходів країни.
Скандал, котрий образив Келера, спалахнув після його недавнього візиту до Афганістану з нагоди збільшення військового контингенту Німеччини в рамках миротворчих місій НАТО. Громадськість обурилася тим, що Хорст Келер пов'язав розміщення німецької армії за межами Німеччини із захистом експортних інтересів країни.
"В екстрених випадках військове втручання необхідне. Наприклад, коли йдеться про забезпечення свободи торговельних шляхів або ж запобігання нестабільності в окремих регіонах, яка може негативно позначитися на нашій торгівлі, робочих місцях або доходах", - заявив тоді Келер.
Подібні фрази перетворили президента Німеччини, жителі якої все ще відчувають провину за нацистські інтервенції, в мішень для критики. Багато політиків країни почали обсипати Келера докорами. Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що президент "украй невдало підібрав слова", співголова парламентської фракції Партії зелених Юрген Тріттін закликав Келера відмовитися від своїх висловів, а представник соціал-демократів Себастьян Едаті заявив, що надалі Келеру взагалі краще утриматися від публічних заяв.
Спроби президентської прес-служби залагодити незручну ситуацію заявами про те, що Келер не закликав до імперіалістичної політики і не згадував місію в Афганістані, а просто висловлював свою позицію по боротьбі з піратами Сомалі, не мали ефекту. Німецькі політики наполегливо продовжували виливати критику, пов'язуючи вислови президента з Афганістаном.
"Нам не потрібні економічні війни. Німеччина воює в Афганістані, захищаючи не економічні інтереси, а нашу незалежність", - заявив днями виконавчий секретар парламентської фракції Соціал-демократичної партії Томас Опперман.
В підсумку Хорст Келерзалишив посаду, заявивши, що в ситуації, що склалася, якщо він і далі обійматиме посаду президента, його відомство більше не зможе користуватися достатньою мірою довіри і пошани. За Конституцією, його обов'язки будуть передані президентові бундесрату - федеральної поради, в якій представлені всі 16 земель Німеччини, - Йенсу Бернзену. Потім Федеральні збори країни повинні обрати нового президента.
Президент Німеччині з часів закінчення Другої світової війни виконує переважно представницькі функції, такі, як прийом зарубіжних дипломатів. Крім того, він володіє правом помилування ув'язнених. Хорст Келер, який раніше очолював Міжнародний валютний фонд, став президентом в квітні 2004 р., а навесні 2009 р. був переобраний на другий термін.
Реальною владою в Німеччині володіє канцлер Ангела Меркель, яка вчора висловила співчуття у зв'язку зі звільненням Хорста Келера в період розпалу боргової кризи єврозони. "Келер подзвонив мені опівдні за дві години до офіційного оголошення про свою відставку. Я, звичайно, була здивована і спробувала змінити його рішення. На жаль, мені це не удалося. Я дуже глибоко жалкую про це рішення, але, звичайно, сказала йому, що поважаю цей крок", - розповіла Меркель.
За словами експертів, відхід Хорста Келера зашкодить правлячій коаліції, популярність якої і без того падає через недостатній контроль над наслідками кризи. Також звільнення президента активізує міжнародні суперечки про необхідність перебування збройних сил Німеччини в Афганістані. Зараз там перебуває близько 4350 німецьких військовослужбовців.
"Рішення Келера завдало сильного удару по Меркель. Цей вчинок став сигналом про відсутність національної єдності усередині країни і за їїкордонами. Келер відмовився від відповідальності голови держави в критичний момент. Цей крок показує, наскільки глибокими тріщинами покрилася німецька політична еліта", - пише професор політології Вільного університету Берліна Йохен Штаадт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас