"Ъ": Захват внесли до реєстру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Захват внесли до реєстру

Казна та Політика
3086
В прес-центрі Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча вчора заявили про зміну керівника "Української реєстраційної компанії". "У Києві стався захват 'Української реєстраційної компанії', яка здійснює ведення реєстру акцій ВАТ 'ММК ім. Ілліча' і ЗАТ 'Ілліч-Сталь'. Група невідомих блокує доступ співробітників до робочих місць, а директори 'Української реєстраційної компанії' повідомили, що на його місце вже призначений новий керівник", - йдеться в повідомленні. При цьому в прес-центрі відзначають, що ММК ім. Ілліча готує звернення до президента Віктора Януковича, текст якого буде оприлюднений найближчим часом.
Після заяви прес-центру гендиректор комбінату Володимир Бойко звинуватив главу Держкомпідприємництва Михайла Бродського в пособництві рейдерському захвату підприємства. "Влада має втрутитися в те, що відбувається, аби з'ясувати, хто за всім цим стоїть, у тому числі і в місті. Адже хтось же допомагав Бродському, який позавчора заїхав і привіз Іллю Горна (до Маріуполя - ред.), якого нібито призначили ще рік тому новим головою правління ММК ім. Ілліча", - сказав Бойко на прес-конференції в Маріуполі в четвер. Він також повідомив, що в середу на рахунок ЗАТ "Ілліч-Сталь" надійшли 239 млн грн. від чотирьох компаній, які підприємство відразу ж відправило назад: "Платіжні доручення проводилися через російський Внєшторгбанк. Після ознайомлення з документами я офіційно заявляю: це стовідсоткові фальшивки і рейдерська атака на комбінат ім. Ілліча, про підготовку якої я неодноразово попереджав протягом року. Це продумана акція, яка вистрілила".
Бродський не заперечує, що допомагав панові Горну приступити до оперативного управління ММК ім. Ілліча. "Ми перевірили правильність оформлення всіх документів, і на підставі цього можу повідомити: є всі докази того, що рік тому, в розпал економічної кризи, Бойко продав акції ЗАТ 'Ілліч-Сталь' російським інвесторам", - заявив глава Держкомпідприємництва. "Тому я б порадив Бойку не розкидатися фальшивими звинуваченнями, а йти до суду і доводити, що він не впізнає свого підпису під документами про продаж 'Ілліч-Сталі'", - додав Михайло Бродський.
Нагадаємо, вчора представники двох офшорних компаній - Formigos Holding і Revain - повідомили про покупку 100% акцій ЗАТ "Ілліч-Сталь", що володіє 90% акцій ММК, на користь російської фінансово-промислової групи. Проте голова правління меткомбінату Володимир Бойко категорично спростував факт здійснення операції.
Високопоставлене джерело на ММК ім. Ілліча повідомило, що основна версія що відбувається, яку розглядають на підприємстві, полягає в тому, що за кіпрськими компаніями стоять покупці 50% акцій ІСД - пулу російських металургійних інвесторів на чолі з Олександром Катуніним. "Ми не можемо це стверджувати напевно, але все сходиться на тому, що це ті ж люди, які купили ІСД і зараз ведуть переговори про покупку 'Запоріжсталі'", - заявив співрозмовник. При цьому він не виключив, що за Formigos і Revain може стояти і група "Приват": "Але тоді вони це роблять дуже заплутано". Отримати коментар Катуніна вчора не вдалося. Джерело в оточенні підприємця Ігоря Коломойського (група "Приват") категорично спростувало його причетність до ситуації, що склалася.
Аналітик ІК Concorde Capital Андрій Герус вважає, що нинішній конфлікт на ММК ім. Ілліча здійснюється за "найгіршим" сценарієм. "Таке враження, що ми повернулися в 90-і роки, - говорить він. - Тому навряд чи за цим стоїть хтось з крупних і серйозних українських бізнесменів. Удар по іміджу обійдеться їм дорожче, ніж коштує комбінат". А Максим Шєїн з "Брокеркредитсервісу" вважає, що недружнє поглинання такого розміру може свідчити про те, що "в Україні просто неможливо спокійно вести бізнес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас