У МВФ розкусили новий уряд і кредит не дадуть? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МВФ розкусили новий уряд і кредит не дадуть?

Кредит&Депозит
10630
На сьогоднішній день є велика вірогідність того, що Міжнародний валютний фонд може відмовити Україні у реалізації нової програми співпраці найближчим часом.
Про це УНІАН повідомив джерело в Україні, детально поінформоване про переговори України та МВФ.
"Сьогодні вірогідність того, що МВФ відмовить Україні в продовженні співпраці за новою програмою, складає 9 до 1", - заявив співрозмовник агентства.
При цьому він підкреслив, що однією з основних причин можливої відмови є те, що МВФ фактично упевнений, що в держбюджеті України на 2010 рік закладено істотно занижений дефіцит.
"У МВФ розкусили, що реальний дефіцит в Україні по підсумку року буде не 5,3% ВВП, як прийняли, а приблизно 14%. Крім того, в МВФ не бачать від України вирішення проблем "Нафтогазу", намірів реформувати систему пенсійного забезпечення і підвищення ціни на газ для населення. Сьогодні, враховуючи плани провести місцеві вибори восени, на реформування пенсійної системи і підвищення ціни ніхто не піде", - сказав співрозмовник агентства.
При цьому він зазначив, що навряд чи ситуацію може змінити позиція Росії, яка заявила про підтримку продовження співпраці, оскільки чинить опір її продовженню в обставинах, що склалися, керівництво європейського департаменту МВФ.
"Позиція Росії, звичайно, важлива, проте наприкінці минулого року Росія також фактично підтримувала надання Україні чергового транша кредиту, проте ситуацію переламати не удалося. Позиція євродепартаменту виявилася сильнішою".
Як повідомляв УНІАН, уряд України веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, що передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. дол. на 2,5 роки. Проте процес переговорів затягується.
Прем’єр-міністр України Микола Азаров 21 травня заявив, що на сьогоднішній день Україна виконала всі умови для продовження співпраці з МВФ, які можна було виконати на етапі підписання нової програми. Азаров зазначив, що на сьогоднішній день, за вимогами МВФ, ухвалено закон про підвищення акцизів, затверджений фінплан НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. і головне - прийнятий бюджет з дефіцитом 5,3%.
Також він заявив, що запевнив МВФ у тому, що уряд повинен і виконуватиме закони про держбюджет і за підсумками 2010 року дефіцит бюджету складе 5,3 % ВВП.
Він дав зрозуміти, що вважає свою обіцянку завершити рік зі встановленим дефіцитом досить вагомим аргументом для МВФ.
Раніше Україна планувала отримати перший транш за новою програмою співпраці з МВФ вже в червні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас