Державна гарантія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державна гарантія

Казна та Політика
941
Навесні 2010 року дохідність за українськими облігаціями внутрішньої держпозики знову почала знижуватися. "Протягом двох років, з 2008-го по 2010-й, дохідність за ОВДП постійно зростала, але на початку цього року знизилася, - розповідає старший аналітик Українського фондового центру Артем Кость.
Якщо в січні 2008 року на держпаперах можна було заробити трохи більш ніж 7% річних, у грудні 2009-го - 24,9%, то в березні 2010-го - не більш ніж 13-14%".
Однією з причин цього став підвищений інтерес до державних цінних паперів з боку інвесторів-нерезидентів. За даними НБУ, у січні 2010-го нерезиденти були власниками ОВДП на суму 400-500 млн грн, а за три місяці, у квітні 2010-го, - на суму понад 2,5 млрд грн. "Причиною зацікавленості нерезидентів до українських держпаперів стало не зниження політичних ризиків у країні та покращення суверенних рейтингів України міжнародними рейтинговими агентствами, а тенденція до макроекономічної стабілізації", - пояснює експерт. Ще один важливий чинник - зниження девальваційних очікувань. Для нерезидентів, які переводять гривневу дохідність у долари, валютний курс критичний: у разі девальвації української нацвалюти прибуток від інвестицій в ОВДП у доларах падає.
Чесно кажучи, в Україні ОВДП завжди користувалися попитом. Він зберігся навіть у кризові 2008-2009 роки, під час масових дефолтів і реструктуризації на ринку корпоративних паперів. Понад те, у період кризи заявки на купівлю ОВДП часом вдвічі-втричі перевищували пропозицію. Покупцями виступали здебільшого банки та страхові компанії. Банки під заставу ОВДП могли отримати рефінансування в НБУ, а страховики традиційно розміщували в державних бондах левову частку резервів: ризик невиплати за ОВДП мінімальний. У 2009-му, попри фінансову кризу, усі виплати за держпаперами здійснювалися вчасно. Погашення ОВДП не припинялося, навіть коли банки заморозили видачу депозитів.
...але в майбутньому зросте
До початку 2010-го в умовах постійного зростання дохідності за ОВДП українські інвестори частіше купували короткі папери (терміном на 3-6 місяців) і тримали їх до погашення, після чого купували нові ЦП із вищою дохідністю. Але тепер, коли ставки знижуються, стратегію доведеться змінювати: приватним інвесторам буде вигідніше купувати папери з дисконтом на вторинному ринку та продавати їх, коли ставки за держоблігаціями на первинному ринку ще більше впадуть.
Втім, чи знизяться ставки за ОВДП у 2010-му істотно - невідомо. Зупинити процес може випуск ПДВ-облігацій - паперів, за якими компанії зможуть у майбутньому отримати відшкодування податку на додану вартість. Прем’єр Микола Азаров припустив, що випуск цих ЦП почнеться вже в травні 2010 року.
Такі цінні папери - не нове явище на українському ринку. ПДВ-облігації вже випускали 2004 року, загальний обсяг емісії становив тоді 1,93 млрд грн. Зараз випуск ПДВ-облігацій - єдиний можливий спосіб розплатитися за боргами з підприємствами-експортерами, оскільки грошей у бюджеті немає. За офіційними даними, загальна сума заборгованості за ПДВ у І кварталі 2010 року зросла на 30% і сягнула 28,4 млрд грн. При цьому протермінована сума збільшилася за І квартал цього року на 38,7% - до 8,63 млрд грн.
"За задумом Мінфіну, підприємства отримають повернення ПДВ у вигляді цінних паперів і, мабуть, продаватимуть їх із дисконтом, щоб отримати "живі" гроші", - розповідає аналітик ІГ "Сократ" Максим Штепа. Такий механізм знизить попит інвесторів на ОВДП: дохідність ПДВ-облігацій, які компанії продаватимуть з великим дисконтом, вочевидь перевищуватиме дохідність за звичайними ОВДП. Відповідно Мінфіну для залучення нових покупців доведеться підвищувати ставки на держпапери на первинному ринку. Таким чином, загальна дохідність держпаперів підвищиться.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас