"Ъ": Металургійна комбінація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металургійна комбінація

Казна та Політика
2327
Представники компаній Formigos Holding Ltd Борис Подільський і Revain Ltd Ілля Горн (обидві зареєстровані на Кіпрі) повідомили про придбання на користь якогось російського металургійного концерну 100% акцій ЗАТ "Ілліч-сталь". Вони відзначили, що операція була здійснена після того, як голова правління ММК рік тому запропонував віддати акції підприємства державі у зв'язку з труднощами, викликаними кризою.
За даними Національного депозитарію України, Formigos Holding і Revain були зареєстровані в травні 2009 року в переліку індивідуальних ідентифікаційних код власників цінних паперів – нерезидентів. Після цього компанії нібито провели відповідні переговори, результатом яких стало придбання ЗАТ. При цьому Подільський відзначив, що покупку здійснили декілька компаній, у тому числі представлені на прес-конференції, тому дозволи антимонопольних органів на придбання 100% ЗАТ не потрібні.
"Якщо в покупці брали участь більше п'яти компаній, формально не пов'язаних один з одним, то дозвіл дійсно можна було не отримувати", - підкреслює управляючий партнер компанії Astapov Lawyers відмінити операцію", - говорить Борис Подільський. За його словами, зараз вносяться зміни в реєстр ЗАТ "Ілліч-сталь" і, як тільки цей процес завершиться, буде скликано збори акціонерів ВАТ "ММК ім. Ілліча", на якому нові власники планують змінити керівництво підприємства. "Ми представляємо інтереси крупної фінансово-промислової групи, тому можу гарантувати, що ніхто із співробітників меткомбінату, окрім керівництва, звільнений не буде. Більше того, їм буде підвищена заробітна плата, яка зараз на ММК ім. Ілліча одна з найнижчих в галузі", - заявив представник Formigos Holding.
Голова правління ММК Володимир Бойко спростував заяви представників кіпрських компаній. "Я не продавав 100% акцій ЗАТ 'Ілліч-сталь'. І якби захотів це зробити, то не зміг би, оскільки власниками підприємства є 37 тис. наших співробітників", - сказав він. Астапов тим часом вважає, що Formigos Holding і Revain могли отримати контроль над ЗАТ "Ілліч-сталь" за умови покупки контрольного пакету акцій у мажоритарного акціонера ЗАТ з проведенням подальшої емісії, або якщо інші акціонери ЗАТ "Ілліч-сталь" в договорі про отримання акцій делегували можливість розпоряджатися ними уповноваженим особам. "Акції були куплені нами в уповноважених осіб, які можуть розпоряджатися ними і приймати відповідні рішення про продаж", - підтвердив Подільський.
Пан Бойко не заперечує, що услід за заявами Formigos Holding і Revain може бути зроблено спробу зміни керівництво підприємства, у тому числі із застосуванням сили. "Я упевнений, що за цими заявами стоїть український або російський бізнес, і ми маємо намір з'ясувати, хто конкретно", - сказав він. Так, Володимир Бойко нагадав, що Подільський раніше очолював австрійську компанію ABH, яка замовляла судна на Чорноморському суднобудівельному заводі, а Ілля Горн надавав юридичні послуги при покупці "Русалом" Олега Дерипаски Миколаївського глиноземного заводу, а потім – гендиректором Чорноморського суднобудівельного заводу.
Серед можливих власників офшорних компаній, що заявили про покупку ММК ім. Ілліча, Бойко назвав групу "Приват" і "Базовий елемент" Олега Дерипаски. Джерело в групі "Приват" спростувало свою причетність до спроби отримати контроль над підприємством. Прес-секретар "Базелу" Сергій Бабіченко також заявив, що його компанія не є бенефіціаром Formigos Holding і Revain. "Знаючи Олега Дерипаску, можу на 90% стверджувати, що це не він, це просто не його почерк", - сказав власник DCH Group, бізнес-партнер Дерипаски Олександр Ярославський.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн вважає, що "Базел", в принципі, не міг бути зацікавлений в ММК ім. Ілліча. "Вони взагалі не проявляють цікавості до чорної металургії. Принциповий інтерес до ММК ім. Ілліча є лише в двох російських металургійних груп - Evraz і 'Северсталі', - говорить він. - Evraz купив в Україні надлишкові потужності з виробництва руди і тому потребує нових металургійних активів у країні. Що стосується 'Северсталі', то вона брала участь в due diligence 'Запоріжсталі' і теж проявляла інтерес до ММК". У Evraz і "Северсталі" свій інтерес до покупки ММК ім. Ілліча вчора коментувати не стали.
Нагадаємо, раніше Бойко вже заявляв про рейдерську атаку на завод. Приводом для цього стала забезпечувальна міра Госпсуду Донецької області, який заборонив проведення найближчих зборів акціонерів меткомбінату за позовом компанії "Бізнес-Інвест". Крім того, глава ММК ім. Ілліча називав рейдерською атакою вимогу "Бізнес-Інвесту" в судовому порядку сплатити векселі на загальну суму 75,5 млн грн.
За словами керівника аналітичного відділу ІК "Велес Капітал" Ліни Ольмезової, незважаючи на заяви Володимира Бойка, на початку 2009 року комбінат позбавився від низки непрофільних активів, і це може бути розцінено як передпродажна підготовка. "Процес продажу, ймовірно, йде повним ходом, але ні та, інша сторона на жаль поки не розкриває повністю свої карти", - говорить пані Ольмезова. В той же час пан Шєїн упевнений, що спроба зміни керівництва на підприємстві швидше за все станеться вже найближчим часом: "Зараз підприємство має серйозні проблеми з обіговими коштами, викликані тим, що держава не повертає йому ПДВ. І найближчим часом можливості для погашення боргу в Кабміну не з'явиться. Що у свою чергу не дозволить Володимиру Бойку збільшити заробітну плату для колективу заводу, а значить, створить всі передумови для успішної зміни керівництва".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас