Рубіні: Ринки не впевнені, що Греція, Іспанія, Португалія зможуть зменшити дефіцит бюджетів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Ринки не впевнені, що Греція, Іспанія, Португалія зможуть зменшити дефіцит бюджетів

Казна та Політика
562
Світові ринки не впевнені, що Греція зможе узяти під контроль ситуацію з гігантським дефіцитом державного бюджету, яка вже підірвала довіру інвесторів до євро, вважає професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.
Крім того, за словами відомого економіста, що передбачив нинішню глобальну фінансову кризу, є також побоювання відносно твердості політичної волі, необхідної урядам Іспанії і Португалії для зменшення дефіцитів держбюджетів, які також не відповідають вимогам єврозони.
"Ринки не впевнені, що Греція здатна реалізувати заплановані фінансові перетворення", - наводить агентство Bloomberg слова Рубіні, який виступив на конференції в Бухаресті. На його думку, "є також питання відносно того, чи буде надана планам консолідації бюджетів в цих країнах - Греції, Португалії і Іспанії - підтримка з політичної точки зору".
Дефіцит держбюджету Греції торік досяг 13,6% ВВП. Для його зменшення до прийнятних 3% було вжито радикальних заходів, що викликали масову незадоволеність жителів країни. Крім того, в травні 2010 року країни єврозони і Міжнародний валютний фонд погодили принципи створення спеціального механізму надання допомоги "проблемним" країнам єврозони загальним обсягом 750 млрд євро.
Попри це, єдина європейська валюта з початку 2010 року подешевшала в парі з доларом на 14,2% - більш ніж будь-яка з валют шістнадцяти найбільших торговельних партнерів США.
За словами Рубіні, падіння євро продовжиться і може змусити деякі країни вийти із єврозони.
"Я не передрікаю зоні євро розпаду, але вірогідність, що найбільш слабкі учасниці об'єднання можуть залишити її, зовсім не нульова", - сказав експерт.
Рубіні також не виключає другої хвилі кризи в єврозоні і зазначив, що відновлення економіки буде упевненішим в країнах з економікою, що розвивається.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас