"Ъ": Грошові надходження від мігрантів скоротилися на 807 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Грошові надходження від мігрантів скоротилися на 807 млн дол.

Казна та Політика
497
Загальний обсяг грошових переказів до України торік скоротився на 13%, або $807 млн - до $5,4 млрд, йдеться в останньому звіті Нацбанку. За даними НБУ, 87% коштів надійшли в країну легально - через системи грошових переказів ($2,9 млрд) і банківські рахунки ($1,7 млрд). Частка переказів складає 4,4% від ВВП, збільшившись на 1,2 процентного пункту.
Більше 70% скорочення вступів сталося через падіння обсягів переказів з Російської Федерації - на $578 млн, до $1,25 млрд. Ця країна показала найшвидші темпи зниження грошових трансферів з 30 держав-найбільших донорів України - на 31,6%. І хоча Росія утримала перше місце, її частка знизилася найсильніше - з 29,7%, до 23,4%. При цьому 13 держав показали зростання надходжень: Естонія - на 61%, Литва - на 58%, Норвегія - на 37%, Нова Зеландія - на 31%, Гонконг - на 26%.
Учасники ринку називають декілька причин зменшення обсягів надходжень з РФ. "Перше - девальвація рубля в кінці 2008 року. Оскільки основна маса трудових мігрантів заробляла гроші в рублях, а відправляла в доларах, то девальвація сильно вплинула на середній розмір переказу в доларах. Це істотно позначилося на статистиці ринку в доларовому еквіваленті, - пояснює генеральний директор системи грошових переказів Unistream Сурен Айріян.- Крім того, частина трудових мігрантів віддала перевагу країнам Європи, що викликало переорієнтацію міграційних потоків протягом кризового періоду і стало одним з чинників падіння обсягу переказів з Росії до України". Регіональний директор в Україні, Грузії, Вірменії і Молдавії представництва компанії Western Union Михайло Бабіренко упевнений, що на обсяг грошових переказів вплинула глобальна рецесія: "Згідно з даними Центрального Банку Росії, в 2009 році обсяг грошових переказів з Росії в країни СНД зменшився приблизно на 30%".
У зв'язку з малоактивним використанням банківських рахунків кредитні установи не відчули зниження кількості переказів з РФ. "Ми такої тенденції не спостерігали", - відзначає заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. Учасники ринку сподіваються на відновлення позицій. "Ми чекаємо, що ринок грошових переказів почне відновлюватися у міру пожвавлення світової економіки", - говорить Бабіренко. "У 2010 році ми чекаємо певної стабілізації на ринку. У нас обсяг переказів в I кварталі зріс в доларовому еквіваленті на 30,8% порівняно з аналогічним періодом 2009 року. Кількість клієнтів зросла на 30,7%", - відзначає Айріян.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас