"Ъ": Україна позитивно поставилася до сальдо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна позитивно поставилася до сальдо

Казна та Політика
985
Керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький заявив, що в квітні позитивне сальдо платіжного балансу України зросло на 24,7%, до $1,29 млрд. За його даними, позитивне сальдо поточного рахунку склало $234 млн, а фінансового - $1,05 млрд. Одночасний профіцит поточного і фінансового рахунку спостерігався вперше з IV кварталу 2003 року. Нагадаємо, в березні дефіцит поточного рахунку складав $239 млн, а профіцит фінансового - $1,27 млрд.
"Негатив січня і лютого перекритий позитивними переміщеннями в березні і квітні. Два місяці підряд фінансовий рахунок зводиться з профіцитом понад $1 млрд. Це і забезпечило позитивне сальдо зведеного платіжного балансу за підсумками січня-квітня на рівні $614 млн (за аналогічний період минулого року дефіцит $6,281 млрд.- ред.). Маємо дуже великий приплив капіталу", - відзначив радник глави НБУ агентству "Інтерфакс-Україна".
Такий приплив інвестицій до України аналітики пов'язують з настанням політичної рівноваги в країні. "Ми прогнозували, що квітень стане піковим місяцем по припливу так званого 'гарячого капіталу' в країну. Післявиборча ейфорія, яка почалася з другої половини лютого, проявлялася в оперативному надлишку валюти", - відзначив економіст ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов. Другим джерелом коштів експерти називають повернення капіталу українськими бізнесменами, виведеного до виборів. "За 2008-2009 роки з країни пішли $22 млрд, з яких десь половина - український капітал", - пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Ці інвестиції тепер, як правило, заводяться у вигляді торгівельних кредитів. Реальними інвестиціями експерти називають покупку ІСД і очікуване завершення операції по "Запоріжсталі", а також докапіталізацію банків іноземними власниками.
Валюту, що з'являється в країні, скуповував Нацбанк. Щоденне перевищення пропозиції над попитом в квітні у розмірі $75 млн дозволило регулятору збільшити валютні резерви до $26,4 млрд. Позитивне сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку з початку року склало $1,34 млрд, тоді як за аналогічний період 2009 року регулятор продав $5,6 млрд.
Втім, інтерес спекулятивного капіталу до України вже почав зменшуватися, оскільки курс гривні практично незмінний, говорять експерти. "Валюти покупалося все менше і менше, - сказав Олексій Блінов.- З врахуванням розміщення 'Метінвесту' платіжний баланс в травні буде з плюсом, але я не бачу сильних драйверів, які могли б потім надати таку ж інтенсивність, як в березні-квітні". Олександр Охріменко чекає зниження і експортної виручки, відзначаючи, що "за підсумками року ми зможемо мати позитивне сальдо фінансового рахунку за рахунок продовження, хоч не такого великого, припливу інвестицій, якщо не посилюватиметься друга хвиля кризи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас