Армагедон по-київськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Армагедон по-київськи

Казна та Політика
1173
Причому на все, без чого жоден цивілізований столичний житель сьогодні обійтися, на жаль, вже не може, то є на холодну і гарячу воду, на тепло, транспорт ...
Ось якраз після святкування зеленої неділі та понеділка киянам загрожує пішки добиратися на роботу і з роботи, геть забути про гарячу воду в кранах та вечорами ходити по вулицях у непроглядній темряві. А все тому, що компанія "Київенерго" не бажає більше прощати Києву мільярдні заборгованості і "вигороджувати" команду Леоніда Черновецького, на совісті якої якраз і лежать ці борги.
У всякому разі голова правління АК "Київенерго" Едуард Соколовський зібрав вчора пресу і виступив із заявою про те, що компанія готова до найжорсткіших заходів і вже з 25 травня має намір розпочати відключення від електрики найбільш злісних столичних боржників. А перші в цьому чорному списку - ВАТ "Київводоканал", КП "Київпастранс", метрополітен і "Київсвітло", а також деякі бюджетні організації. Журналістам були роздані статистичні матеріали, цифри в яких повинні були засвідчити, що гнів Соколовського - виправданий.
Отже, на 1.05.2010 р. за електроенергію водоканал заборгував аж 460 500 000 грн, "Київпастранс" - майже 21,9 млн, Київський метрополітен - майже 47,8 млн грн, а міський бюджет (читай - заклади охорони здоров'я , освіти, культури, соціального захисту і т.д.) - більш 10,7 млн грн. Якщо ж до цих цифр додати ще заборгованості районних бюджетів та непогашення із субсидій населенню, то загальна сума боргу Києва за електроенергію складе 669 846 000 грн. І це, повторимося, за станом на 1 травня поточного року.
А за словами голови правління "Київенерго", так як поточні заборгованості не виплачуються, борги з кожним днем тільки зростають. Вже після брифінгу вчора ввечері прес-служба "Київенерго" на прохання журналістів розіслала свіжі статистичні дані. Загальна сума заборгованості з електроенергії за травень збільшилась більш ніж на 243 млн грн і на 17.05.2010 р. склала майже 913 500 000 грн - правда, в структурі цієї суми є ще й борги КП "Київсвітло" майже на 30 млн грн, а також борги населення - 129, 657 млн грн. А за тепло Київ заборгував 1326000000 грн: ЖЕКи - 879 млн, ЖБК та ОСББ - трохи більше 105 млн грн, а бюджетні міські та районні організації - 239 млн грн. До цих запаморочливих цифр додатково потрібно додати ще й загальний борг КМДА перед "Київенерго" - так звану різницю в тарифах - 1,868 млрд грн.
Тобто за сумою недоотримань від усіх разом узятих споживачів Києва, включаючи і цю горезвісну різницю в тарифах, компанія "Київенерго" - фактично колос на глиняних ногах: їй винні більше 4 мільярдів гривень! Погашати ж заборгованість міська влада, схоже, поки що й не знає як. В усякому разі, в міському бюджеті (вперше!) не закладено жодної копійки на погашення різниці в тарифах (нагадаємо, що кияни платять за тепло і гарячу воду приблизно 70% від собівартості, решту "Київенерго" має компенсувати бюджет столиці).
А міським бюджетом 2010 незадоволені всі! Навіть ті, хто його, так би мовити, з любов'ю до Києва і киян, розробляв. Так, на минулій сесії Київради, де в авральному порядку цей бюджет затверджувався, беззмінний головний фінансист столиці Віктор Падалка, наприклад, зізнався, що, по-перше, бюджет надзвичайно напружений, по-друге, додаткових надходжень не буде, тим більше що ніхто не знає, як спрацює економіка в нинішньому році, по-третє - особливо підкреслив, що на цей рік не передбачено компенсацію різниці в тарифах зі столичної скарбниці і, мовляв, влада працює нині з урядом України, щоб якось вирішити проблему заборгованості перед "Київенерго "...
Напевно, голова фінуправління Києва не був уповноважений поки навіть заїкатися про те, що нічого іншого у фінансовій ситуації, що склалася в Києві (з забезпеченням, без перебільшення, життєдіяльності міського господарства і киян теплом, гарячою водою, світлом, газом), як в черговий раз підвищувати тарифи для населення, вжити неможливо. Як, очевидно, не знайдеться у команди Черновецького й іншого шляху, як, знову ж таки, підвищити тарифи і на проїзд у транспорті, адже комунальні транспортні підприємства теж всі в боргах (перед тим самим "Київенерго"), як у шовках ...
Падалка промовчав про вельми вірогідні плани мерії таки підвищувати тарифи, але депутати з меншості у Київраді й у самій сесійній залі, і в кулуарах говорили про те, що, очевидно, осінь стане сезоном "затягування поясів" для киян, оскільки місто просто буде провалюватися у фінансову яму, і підготовка до зими виявиться непідйомною справою.
Зі свого боку, Соколовський розповів, що фахівці його компанії, не перестаючи, працювали з міським фінуправлінням, яке формує бюджет, ще з кінця грудня минулого року, але ні відстояти інтереси компанії не змогли, ні переконати міську владу залучити, наприклад, кредити під оплату послуг.
Так що тепер "виходу у компанії немає - якщо метро і тролейбуси зупиняться, а кияни будуть ходити по вулицях у темряві, то нехай за це відповідають ті, хто винен", - заявив Соколовський. І додав, що чув уже стільки "балачок" на тему погашення заборгованостей, що не вірить більше влади і не збирається коментувати заяви того ж першого заступника голови Анатолія Голубченка, який говорить про "переговори з урядом".
Більш того, відповідаючи на запитання преси, чи дозволяє наше законодавство занурити Київ в колапс у випадку відключення транспорту, лікарень і т.д., голова правління "Київенерго" відповів, що, мовляв, не прописані в законодавстві ніякі обмеження для підприємств у подібних випадках, зате передбачені покарання для можновладців за те, що вони допустили НС в своєму місті. Правда, Соколовський одразу і виправився: я б, мовляв, дуже не хотів вдаватися до таких крайніх методів, хоча те ж законодавство зобов'язує підприємство не відпускати електроенергію, тепло, воду і т.д, якщо за них не платять!
До речі, за визнанням керівника "Київенерго", відключень можна уникнути, якщо боржники почнуть платити за поточними рахунками і нададуть чіткий і реальний графік погашення існуючих заборгованостей. Адже, крім усього, на об'єктах "Київенерго" через борги за газ на поточному тижні "Нафтогаз" вже кілька разів знижував тиск газу - так і до автоматичного аварійного відключення всієї системи недалеко! Тоді в Києві точно буде такий собі локальний Армагеддон ...
Любов Федорова
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас