"Ъ": Банки зволікають з кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки зволікають з кредитами

Кредит&Депозит
933
В Нацбанку вчора повідомили про пролонгацію на початку року більше половини отриманого банками рефінансування, або 38 млрд грн. За словами експертів, установи подовжують кредитні угоди з НБУ, оскільки не можуть швидко відновити свою ресурсну базу. Аби зберегти дешеві кошти, установи погоджуються на обмеження, що вводяться центробанком, наприклад, на операції з акціонерами.
Для сприяння банкам в проведенні реструктуризації кредитної заборгованості в I кварталі Нацбанк пролонгував раніше надані позики на 37,9 млрд грн., йдеться в оприлюдненому вчора "Монетарному огляді". Це більше половини всіх кредитів центробанку на 1 січня - 73,96 млрд грн. У НБУ також повідомили, що з початку року десять банків отримали рефінансування на загальну суму 3,4 млрд грн. Стабілізаційні кредити в січні були надані шести банкам на 1,36 млрд грн., в лютому - чотирьом банкам на 1,126 млрд грн. Кредити на фінансування підготовки до Євро-2012 дві установи отримали в лютому (427,45 млн грн.) і березні (460,18 млн грн.).
Масову видачу стабілізаційних кредитів НБУ почав восени 2008 року, коли банки зіткнулися з відтоком вкладів. Центробанк видавав кошти на рік, вводячи для банків різні обмеження. Тому в кінці минулого року багато установ погашали такі кредити, наприклад Промінвестбанк - на 3,8 млрд грн., ВТБ Банк - на 500 млн грн.
Тепер же учасники ринку відзначають, що НБУ понизив свої вимоги, тому банки більш охоче стали пролонговувати його довгострокові ресурси. "Раніше при пролонгації рефінансування діяло обмеження по кредитуванню, але потім його зняли. Є обмеження на роботу із пов'язаними особами, зобов'язання банку нарощувати капітал, - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.- Зараз в банків є короткі гроші, а для кредитування економіки потрібні довгі. Тому Нацбанк допомагає, тим більше що вартість ресурсів НБУ нижча, ніж депозитних".
За даними компанії "Простобанк консалтинг", зараз банки залучають гривневі вклади в населення на термін 1-2 року під 16-17%.
Експерти визнають, що різко замістити кошти НБУ складно, тому банки не скоро повернуть кредити регулятору. "Кредити НБУ активно використовують переважно держбанки і приватні установи з вітчизняним капіталом. На кінець I кварталу у багатьох з них кредити НБУ складали понад 10% зобов'язань (загальний обсяг пасивів банків на 1 січня - 753,2 млрд грн.). Банки не зацікавлені в поверненні регулятору таких ресурсів, оскільки їх тоді потрібно оперативно заміщати дорожчими депозитами", - говорить аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас