Dubai домовився з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Dubai домовився з кредиторами

Кредит&Депозит
420
Керівництво холдингу Dubai World з емірату Дубай (ОАЕ) оголосило про досягнення угоди про реструктуризацію боргу з координаційним комітетом, що представляє основних кредиторів компанії, яким належить близько 60% від всієї суми боргів холдингу.
В рамках переговорів з координаційним комітетом кредиторів Dubai World удалося домовитися про реструктуризацію $14,4 млрд. заборгованості перед комерційними структурами, притому що загальний обсяг боргів холдингу, що враховує зобов'язання компанії перед владою емірату, оцінюється в $23,51 млрд. Виплачуватися борги будуть в два етапи. Так, протягом перших п'яти років інвесторам повернуть $4,4 млрд. Передбачається, що ця частина боргу обслуговуватиметься за ставкою в 1% річних у випадку зі всіма кредиторами. решта боргу ($10 млрд.) буде виплачена інвесторам протягом восьми років.
В групі основних кредиторів Dubai World значаться близько 90 компаній, в числі яких: Emirates NBD, Abu Dhabi Commercial Bank, Royal Bank of Scotland Group, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Standard Chartered і Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Згідно з умовами угоди, Dubai World надасть інвесторам три варіанти погашення суми боргу, залежно від переваг тримачів боргу стосовно пов'язаних ризиків. При обговоренні умов реструктуризації кредиторам були запропоновані різні процентні ставки і умови погашення залежно від тієї валюти, в якій був виданий кредит, - в доларах або дирхемах. Окрім обов'язкової надбавки в 1% за обслуговування ця частина боргу щороку збільшуватиметься на розмір додаткової ставки, яка варіюється від 1,5% до 2,5%.
Уряд Дубаю перетворить частину боргів холдингу ($8,9 млрд.), що належить йому, в пакет акцій девелопера Nakheel, знаменитого будівельника штучних островів, яка є дочірньою компанією Dubai World. Будучи власником Dubai World, влада емірату виділить близько $1,5 млрд. на витрати, пов'язані з реструктуризацією боргів Dubai World. Кредитори Nakheel повернуть свої гроші сумішшю готівкових і ісламських боргових інструментів, які передбачають процентну ставку в 10% річних. Після оголошення про угоду з кредиторами Dubai World вартість страховки державних облігацій емірату Дубай на суму EUR10 млн. в четвер знизилася на EUR4 тис. - до EUR465 тис.
Головний управляючий схемою реструктуризації Айдан Біркетт в телефонному інтерв'ю Dow Jones заявив, що остаточно договір буде підписаний в кінці червня. Для остаточного набрання чинності досягнутих домовленостей буде потрібна згода інших кредиторів Dubai World. Експерти, втім, переконані, що після досягнення угоди від основної частини кредиторів переговорний процес з іншими компаніями не займе багато часу.
"Не можу сказати, що ми абсолютно щасливі, але у нас немає вибору. У умовах, що склалися, це здається кращим з можливих варіантів, навіть незважаючи на те, що він не задовольняє нас повністю", - відзначив представник одного з кредиторів Dubai World, що не входить до переговорної групи. "Справедливо буде сказати, що умови реструктуризації не є привабливими в комерційному плані, проте це краще, ніж взагалі нічого", - відзначив керуючий директор компанії Sarasin-Alpen & Partners в Дубаї Пол Купер.
Проблеми в компанії Dubai World почалися через обвал на ринку нерухомості Дубаю, де ключовим гравцем є будівельна компанія Nakheel, що входить до холдингу. Ціни на нерухомість в Дубаї за останні півтора роки в період світової кризи впали в два рази. 25 листопада 2009 р. холдинг Dubai World звернувся до кредиторів з проханням відстрочити виплати багатомільярдних боргів для себе і девелопера Nakheel на шість місяців, протягом яких здійснюватиметься реструктуризація. Заборгованість Dubai World на той момент оцінювалася майже в $60 млрд. Загальний обсяг заборгованості уряду Дубаю і підконтрольних йому компаній складав близько $110 млрд.
Уникнути банкротства холдингу Dubai World удалося в кінці 2009 р. завдяки допомозі сусіднього емірату Абу-Дабі (ОАЕ), що надало фінансування за день до дати планових виплат за боргом кредиторам. Боргова криза в еміраті Дубай спровокувала падіння котирувань на світових фондових ринках і стала початком низки проблем з державними фінансами в таких країнах, як Греція, Португалія і Іспанія.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас