Втрачені нулі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрачені нулі

Казна та Політика
4642
Криза перетворила мільярдерів на мільйонерів і навіть на представників середнього класу. Тепер типовий мільярдер - азіат, котрий вкладає гроші в зарубіжні папери з фіксованою прибутковістю і який анонімно скуповує предмети мистецтва.
Абдул Азіз Аль Гурейр, глава банку з Об'єднаних Арабських Еміратів - $4,3 млрд. Тео Альбрехт, власник німецької мережі супермаркетів - $2,1 млрд... Думаєте, це доходи? Ні, це втрати. Найбагатші люди планети скопом потрапляють в рейтинги найбільших світових лузерів. Криза неабияк почистила їхні кишені. За 2009 рік із списку 1125 володарів найбільших статків за версією Forbes "вилетіли" 386 осіб. І майже всі - через зменшення статків.
За минулі два роки багато мільярдерів стали мільйонерами, а мільйонери опустилися до рівня середнього класу. За даними щорічного дослідження "Світовий добробут 2009" (підготовленого Merrill Lynch Wealth Management спільно з консалтинговою компанією Capgemini), за 2008 рік число осіб з крупним чистим капіталом (які мають в своєму розпорядженні капітал $1 млн. і більше без врахування вартості споживчих товарів і нерухомості-місця постійного мешкання) скоротилося на 14,9% - на 1,5 млн. осіб. Тепер в списку вибраних залишилися лише 8,6 млн. осіб (менше, ніж в 2005 році) з сукупним капіталом в $32,8 трлн. - сумою значно скромнішою, ніж до початку фінансової кризи. Адже з гаманців цих багачів "витікло" близько $7,9 трлн.
Вигнання з раю
Найгірше довелося тим, хто володів мільярдним капіталом - майже чверть з них "перекваліфікувалися" в мільйонери. На батьківщині глобальної кризи, в США, багаті люди постраждали найбільше - 559 тис. з них були змушені поповнити лави середнього класу. Погані справи також в Гонконгу, Індії, Росії та Великобританії.
Нелегко переживають шторм і "грошові мішки" більшості європейських країн (у Європі від шестизначних полягань в 2008 році "позбавилися" майже 500 тис. осіб), а також Бразилії, Аргентини і Австралії. Втім, такі втрати мало кого здивують, варто лише пригадати про глобальні втрати на ринках. В цілому в 2008 році обсяг світової ринкової капіталізації впав майже удвічі - нижче рівня 1999 року, практично відкинувши нас на десятиліття назад.
Правда, в Merrill Lynch Wealth Management і Capgemini сподіваються, що найбільші статки світу в недалекому майбутньому знову почнуть збільшуватися. Очікується, що їх сукупний обсяг зросте до 2013 року на $15,3 трлн., тобто в півтора рази в порівнянні з нинішнім рівнем. В результаті не лише найбільші світові статки досягнуть позначки в $48,5 трлн., але і стануться зміни і в їх регіональному розподілі.
Якщо досі лідером по числу багачів була Північна Америка, то незабаром Азіатсько-Тихоокеанський регіон як найбільш швидкорослий за обсягами багатств потіснить її з цього п'єдесталу. Наприклад, Китай вже обігнав не такі далеко останні по кількості товстосумів європейські країни, як Франція і Великобританія, і зайняв 4-е місце в списку держав з найвищою концентрацією багатих людей. А Японія взагалі займає "другий рядок хіт-параду", поступаючись лише Сполученим Штатам.
Загалом, все говорить про те, що держави, що розвиваються, помалу доганяють розвинений за рівнем добробуту. І криза цьому лише сприяла, тому що на відміну від більшості розвинених економік, багато регіонів, що розвиваються, переживали не дуже глибокий економічний спад і навіть зуміли зберегти невисокі темпи зростання. В результаті Бразилія, скажімо, змогла пересунутися в списку країн з найвищою "концентрацією багачів" з 12-го місця на 10-е.
VIP-аскетизм
Криза "перебудувала" найбагатших людей планети на режим економії і збереження. Ці якості визначають сьогодні їх інвестиційну стратегію і спосіб життя. У тому, що стосується інвестування, володарі шести і більше нулів вважають за краще "перестраховуватися", вкладаючи більше коштів в грошові активи і папери з фіксованою прибутковістю. За цей час популярність активів з фіксованою прибутковістю збільшилася на 2%, а грошових активів і банківських депозитів - на 4%. За загальними підрахунками, подібні активи складають половину інвестиційних портфелів осіб з крупним чистим капіталом.
Крім того, незважаючи на падіння цін на нерухомість в більшості держав, вона не просто залишається важливим капіталовкладенням для інвесторів-мільйонерів, але і попит на подібні інвестиції навіть зростає. За 2008 рік частка нерухомості в сукупному інвестиційному портфелі світових багачів підвищилася на 4% і досягла 18%. Особливий упор на такі капіталовкладення роблять найбагатші жителі Близького Сходу і Азіатсько-Тихоокеанського регіону, особливо Японії.
Автори звіту "Світовий добробут 2009" прогнозують, що в 2010 році інвестиційний портфель формуватиметься в такому відношенні: 30% коштів - в папери з фіксованою прибутковістю, 28% - в інші цінні папери, 20% - в грошові активи і депозити, 15% - в нерухомість, 7% - альтернативні інвестиції (у тому числі структуровані продукти, хедж-фонди, деривативи, іноземну валюту, сировинні товари, private equity і венчурний капітал).
Не залишаються без уваги багачів планети і "емоційні" інвестиції. "Криза спровокувала зростання популярності об'єктів мистецтва, ювелірних прикрас, коштовних каменів і годинників, - відзначають автори звіту. - Покупці вважають подібні товари перспективнішими з точки зору довгострокових вкладень".
Найбільші суми вкладаються в предмети ексклюзивного колекціонування - автомобілі, човни, яхти, літаки тощо. Значною мірою збільшилася і частка капіталовкладень в предмети мистецтва від загального обсягу "емоційних" інвестицій (з 20 до 25%), а також в коштовності (з 18 до 22%). Зокрема, саме під час економічного спаду були побиті рекорди за вартістю проданих картин. Так, у вересні 2008 року, якраз в розпал банківської кризи, картина сучасного британського художника Демієна Херста "Краса в моїй голові" (Beautiful Inside My Head) була продана за рекордну суму 110 млн. фунтів.
В той же час найбагатші люди планети стали економити на інвестиціях в звичний спосіб "красивого життя" (а тепер ще і більш затратного). Вони понизили витрати на екстремальний туризм, ексклюзивні споживчі товари і послуги, зробивши акцент на інвестиціях у власне здоров'я. Неоднозначним стало ставлення світових багачів і до доброчинності. Так, якщо в США і Канаді подібні витрати стали скорочуватися під тиском рецесії, то в Японії і інших країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону вони, навпаки, зростають.
Тим часом інвестиційна стратегія "грошових мішків" продовжує мінятися не лише з точки зору об'єктів капіталовкладення, але і в регіональному розрізі. А саме - гроші їдуть по домах. У 2008 році інвестиції в місцеві активи зросли абсолютно у всіх регіонах. У глобальному масштабі частка таких інвестицій збільшилася на 6,8%.
Правда, розміщення капіталу за кордоном все ще домінує. При цьому нині все ще в моді капіталовкладення в активи в Північній Америці, але вони нестримно втрачають позиції. Взамін завойовують популярність європейські і латиноамериканські активи.
Так, якщо в 2007 році на ринку нерухомості в Лондоні, за даними Knight Frank, були представлені покупці 33 національностей, то в 2009-му - вже 49-ти. Аналогічна ситуація і на ринку предметів мистецтв. За словами Олівера Баркера, старшого директора аукціону Sothebey’s по сучасному мистецтву, покупці лотів, проданих за $1 млн. і вище, в 2004 році представляли 27 країн. За 2008-2009 роки їх перелік зріс удвічі - до 54-х. Подібні цифри свідчать про те, що, підвищивши популярність локальних інвестицій, глобалізацію криза все ж не повернула назад.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас