Впаде євро- впаде Європа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Впаде євро- впаде Європа

Валюта
7049
Ще двох тижнів не минуло відтоді, як німецький бундестаг після коротких, але бурхливих дебатів прийняв закон, який відкрив шлях для надання фінансової допомоги Греції. Частка Німеччини в тій кредитній лінії для Афін становила 23 мільярди євро.
Як з'ясувалося і як передбачали люди, які розуміються на психології фінансових ринків, захід виявився запізнілим - грецькі метастази вже в корені вразили стабільність загальноєвропейської валюти євро.
Запізніле прозріння
Багато аналітиків вважають, що якби канцлер ФРН Ангела Меркель не опиралась наданню допомоги Греції, якби не висувала вона попередні умови, якщо б не керувалася суто внутрішньополітичними розрахунками, то не опинилася б на межі прірви вся єврозона, і Євросоюзу не довелося б приймати небачені за масштабами заходи в ім'я стабілізації загальної для 16 країн ЄС валюти - пакет в 750 мільярдів євро. Частка Німеччини може скласти 148 мільярдів.
Тепер, однак, Ангела Меркель демонструє рішучість. Агітуючи в бундестазі в середу, 19 травня, за відповідний закон, вона заявила, що нинішня криза євро - це найбільш серйозне випробування Європи за минулі десятиліття, можливо, за весь час з моменту підписання Римських угод про створення Спільного ринку в 1957 році. "Витримати таке випробування - життєво важливо, - вважає вона, - євро в небезпеці".
Причому, зазначила Меркель, йдеться про більше, ніж про стабілізацію валюти, оскільки спільні гроші пов'язали країни ЄС однією долею. Тому мова, за її словами, йде ні більше, ні менше про порятунок загальноєвропейської ідеї. "Впаде євро - впаде Європа", - попередила Меркель.
Штрафні санкції
До таких заходів вона віднесла більш оперативне і суворе застосування санкцій проти тих країн єврозони, які не виконують свої зобов'язання зі зниження дефіциту держбюджету. Йдеться, зокрема, про замороження виплат з європейського фонду структурного розвитку.
Необхідні, вважає Меркель, також додаткові бюджетні зусилля країн з високим рівнем державної заборгованості, оскільки вони приховують у собі підвищений ризик.
Далі, слід тимчасово позбавляти права голосу постійних порушників фінансової дисципліни, а головне - виробити процедуру упорядкованого державного банкрутства. "Тим самим, - переконана Ангела Меркель, - ми дали б важливий стимул країнам єврозони підтримувати бюджети в порядку".
Спільна валюта - спільна політика
Це стосується не тільки країн півдня Європи - Греції, Іспанії, Португалії та Італії, але і самої Німеччини, самокритично визнала Меркель, зазначивши, що й німецька держава останні 40 років жило не по кишені, недозволенно накопичуючи борги.
Наприкінці червня, представляючи проект держбюджету на майбутній рік, її уряд оголосить про власні заходи економії в ім'я скорочення загальної державної заборгованості, що досягла в Німеччині 1,6 трильйона євро. Важливо, однак, щоб усі країни ЄС, пов'язані спільною долею-валютою, також взяли курс на бюджетну санацію і проводили узгоджену економічну політику.
Ангела Меркель вважає також необхідним узгоджений - причому, не тільки на європейському, а й на глобальному рівні - підхід до питання про контроль над фінансовими ринками. Довгий час вона, зокрема, виступала проти введення податку на всі біржові операції, на чому наполягає опозиція, вважаючи, що навіть мінімальний податок в одну або п'ять сотих відсотка з кожної угоди зменшить оберти небезпечних фінансових спекуляцій. У такому випадку, говорила вона, брокери просто підуть з європейських бірж у Сінгапур чи Америку.
Тиск на спекулянтів
Загальний тиск і гучні вимоги хоч якось приборкати біржових спекулянтів були настільки великими, що, врешті-решт, канцлер поступилася і оголосила в бундестазі про те, що спробує переконати в доцільності такого заходу спершу всіх європейців, включаючи англійців з їх впливовим біржовим майданчиком, а потім і учасників групи G-20. Голова депутатської групи правлячого ХСС Ханс-Петер Фрідріх тепер теж виступає за такий податок. Він вважає його введення можливим, хоча знає, що у канцлера або міністра фінансів можуть бути різні думки з цього приводу. Це, за словами Фрідріха, не заважає зажадати від уряду вжити, щонайменше, спроби умовити партнерів на європейському та глобальному рівні.
Якщо така спроба виявиться безуспішною спочатку, то податок на біржові операції може бути введений спершу тільки в самій Німеччині. У цьому випадку, побоюються аналітики, зміна правил гри на німецьких фінансових майданчиках може мати ті ж наслідки, що й, наприклад, план поетапно ввести правосторонній рух в Лондоні - для початку тільки для автобусів.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас