Народні депутати пропонують прийняти Містобудівний кодекс України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народні депутати пропонують прийняти Містобудівний кодекс України

Казна та Політика
650
Розроблений народними депутатами проект Містобудівного кодексу регулює державне управління у сфері територіального планування і забудови територій, нормування, ведення архітектурної і будівельної діяльності.
Авторами проекту Містобудівного кодексу, зареєстрованого в парламенті 18 травня 2010 року під №6400, є народні депутати Володимир Рибак (ПР), Юрій Сербін, Арнольд Радовець (обидва -БЮТ), Володимир Поляченко (НУ-НС), Адам Мартинюк (КПУ) і Валерій Баранов (Блок Литвина).
Згідно із запискою пояснення до документа, кодекс розвиває положення профільних законів України "Про діючі основи містобудування", "Про планування і забудову територій", "Про архітектурну діяльність", "Про будівельні норми". Документ передбачає відміну вищезгаданих нормативно-правових актів і приведення окремих положень інших профільних законів у відповідність з кодексом.
Крім того, положення кодексу зобов'язали обирати головного архітектора адміністративно-територіальних одиниць виключно на конкурсній основі з претендентів, що мають вищу архітектурну освіту і стаж організаційної і професійної роботи за фахом у сфері планування і забудови територій не менше п'яти років.
Проект кодексу також закріплює рекомендаційний характер всіх рішень, винесених на засіданнях архітектурно-містобудівних рад адміністративно-територіальних одиниць, а також Вищої архітектурно-містобудівної ради.
Документом передбачається діяльність у сфері планування і забудови територій саморегульованих професійних організацій. Передбачається, що такі організації повинні мати в своєму складі не менше 150 членів-суб'єктів господарювання і можуть здійснювати сертифікацію фахівців в своїй галузі, а також вирішувати суперечки між своїми членами використовуючи механізм третейського суду.
Кодекс також регламентує питання територіального планування на загальнодержавному і регіональному рівнях, реконструкції територій, а також правила забудови і містобудівне зонування територій. Зокрема, положення документа передбачають виділення на території населеного пункту низки територіально-планувальних зон: зони суспільно-ділової і комерційної діяльності, житлової зони, виробничої зони, зони невиробничої діяльності (охорона здоров'я, освіта, спорт, соцустанови), зони спецпризначення (оборона, аеропорти, кладовища), комунально-складські зони, зони рекреації, а також зони перспективної забудови.
Крім того, зареєстрований в парламенті документ регулює питання нормування, ведення архітектурної і будівельної діяльності, що стосуються, у тому числі, правил затвердження проектної документації, забудови і прийняття об'єкту будівництва в експлуатацію. Серед іншого, документ пропонує закріпити обов'язкове страхування відповідальності проектувальника під час проектування складних об'єктів і об'єктів, пов'язаних з масовим перебуванням людей. Затвердження переліку таких об'єктів і мінімальних ставок страхових внесків пропонується покласти на Кабінет міністрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас