Кабмін підготував основу для підписання нової угоди із МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підготував основу для підписання нової угоди із МВФ

Казна та Політика
597
Кабмін України підготував основу для підписання нової угоди з МВФ. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами прем'єра, за останній місяць з'явилися результати, які покращують перспективи співпраці з МВФ. "Ми почали виконувати держбюджет на 2010 р. Уряд наводить лад у фінансах "Нафтогазу". Вперше, за багато місяців - в квітні, "Нафтогаз" розрахувався за спожитий газ самостійно, без допомоги держбюджету. Врегульовано питання дефіциту фінансового балансу "Нафтогазу", - сказав він.
Азаров зазначив, що відбулося поліпшення в квітні і першій половині травня адміністрування податків.
Двомя днями раніше МВФ відзначив "значний прогрес" в переговорах про кредит у розмірі 19 млрд дол., які Київ має намір завершити найближчим часом. "Ми досягли значного прогресу (у переговорах). У нас є спірні питання довкола консолідації податків і банківської реформи", - сказав постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр на конференції в Лондоні в понеділок.
Зазначимо, Україна чекає прибуття на цьому тижні місії МВФ, яка проаналізує можливість уряду виконати параметри держбюджету, в якому, зокрема, передбачені зовнішні позики, що включають як розміщення євробондов на суму 1,3 млрд дол., так і кредит МВФ у розмірі 2 млрд дол.
Нагадаємо, 29 квітня ц.р. віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко повідомив, що черговий раунд переговорів про продовження співпраці України з МВФ відбудеться в Києві в першій половині травня. Якщо нова програма співпраці з МВФ буде підписана, то Україна може чекати першого траншу вже в червні.
За його словами, основними питаннями порядку денного травневих зустрічей української делегації з представниками МВФ стане обговорення реалістичності прибуткової частини державного бюджету, збалансування фінансів НАК "Нафтогаз України" і проведення структурних реформ в країні.
Тігіпко зазначив, що під час зустрічей у Вашингтоні сторони обговорили питання продовження співпраці України з Фондом і погодили основну текстову частину угоди про співпрацю. Зокрема, за його словами, йшлося про нову програму співпраці, розраховану на два з половиною роки, протягом яких Україна може отримати близько 19 млрд дол.
Раніше повідомлялося, що уряд Миколи Азарова просить МВФ затвердити нову програму stand-by на період з червня 2010 р. по грудень 2012 р., при цьому відмінити програму stand-by, затверджену в листопаді 2008 р., включаючи надання всіх траншів відповідно до цієї програми.
Місія МВФ з 24 березня по 2 квітня перебувала в Україні, де проводила переговори з українськими властями про продовження співпраці. Тоді, за підсумками візиту, Альєр повідомив, що економіка України стабілізується, демонструючи поступове зростання.
Обсяг дворічної програми stand-by для України, розпочатої в листопаді 2008 р., складає 16,4 млрд дол., з яких більше 11 млрд дол. виділили трьома траншами. Четвертий транш Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 р., проте його так і не надали у зв'язку з політичною нестабільністю в країні і відсутністю бюджету на 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас