Хорватська швачка перемогла в суді фінрегулятора США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорватська швачка перемогла в суді фінрегулятора США

Казна та Політика
163
Колишня хорватська швачка Соня Антічевич виграла суд проти Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) у справі про її причетність до інсайдерської торгівлі.
Колишня хорватська швачка виграла суд проти Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) у справі про її причетність до інсайдерської торгівлі, повідомляє агентство Reuters.
В листопаді минулого року окружний суддя США Кімба Вуд заочно виніс ухвалу про стягнення 5,72 млн доларів на користь SEC з Соні Антічевич, яка проживає в Хорватії на скромний дохід, якій вже більше 60 років.
В 2005 році Антічевич звинуватили в проведенні двох брокерських рахунків на її ім'я, які її племінник Девід Пайчин, колишній брокер інвестбанку Goldman Sachs, використовував для торгівельних операцій, що принесли 6,7 млн доларів нелегального прибутку.
Як заявляли обвинувачі, в рамках цієї незаконної торгівлі проводилися операції по цінних паперах фармвиробника Bristol-Myers Squibb. Крім того, учасники Антічевіч торгівлі користувалися інформацією про підготовлювану операцію Adidas-Salomon AG і Reebok International в 2006 році, яку отримали від джерела в Merrill Lynch. Співучасниками колишнього брокера з Goldman Sachs були колишній співробітник Merrill Lynch і поштовий кур'єр з New Jersey, а також екс-брокер GS Євген Плоткін. Всі вони визнали себе винними.
Суддя Вуд наклав на Антічевич стягнення після того, як літня жінка з Хорватії проігнорувала звернення до неї SEC.
Пізніше колишній швачці довелося найняти хорватського адвоката, який заявив, що його клієнтка все-таки відповідала на скарги регулятора із США. Проте 31 серпня 2009 року вона відправила свою відповідь на претензії комісії з неправильної адреси. Відзначивши, що Антічевич є іноземкою і, ймовірно, не знайома з судовою системою США і судовими процедурами, суддя скасував багатомільйонне стягнення.
"Антічевич була не в змозі (з точки зору юридичних знань) свідчити про свою невинність", - пояснив адвокат жінки Анте Мадуніч, вітаючи вирішення суду скасувати стягнення.
При цьому, за словами судді, цей штраф не був би накладений, якби про всі обставини Антічевич стало відомо раніше. Крім того, Соня Антічевич заявила на суді, що не знала і не мала приводів знати про те, що її племінник-брокер займається незаконними торгівельними операціями.
Юрист Комісії з цінних паперів і бірж США Скотт Блек заявив агентству, що SEC навряд чи удасться тепер отримати від Антічевич більше 2,8 млн доларів, які знайшлися на заморожених судом рахунках.
Співробітники Goldman Sachs, окрім Девіда Пайчіна з родичами в Хорватії, неодноразово звинувачувалися регуляторами в незаконних діях на фінансових ринках. В середині квітня 2010 року SEC звинуватила інвестбанк в шахрайстві, оцінивши суму збитку для інвесторів більш ніж в 1 млрд доларів через спекуляції цінними паперами, забезпеченими проблемною іпотекою.
Крім того, Goldman Sachs може зіткнутися і з розслідуванням в зв’язку з діями на ринку Австралії. Інформант SEC закликав регулятора розслідувати діяльність інвестбанку через підозри в шахрайстві, повідомляє газета The Australian. Девів Мейплі, який керував зарубіжними операціями хедж-фонду Basis Yield Alpha Fund, заявив, що його фонд лопнув в 2007 році після того, як вклався в субстандартні іпотечні продукти спільно з австралійським підрозділом GS - Goldman Sachs JBWere. У опублікованому електронному листуванні GS, яке інвестбанку довелося розкрити в зв’язку з розслідуванням у США, австралійська операція охарактеризована як "лайнова оборудка".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас