Україна уникнула потрапляння до "чорного списку" FATF — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна уникнула потрапляння до "чорного списку" FATF

922
Верховна рада ухвалила в новій редакції закон "Про запобігання і протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом". За цей закон з пропозиціями, внесеними ще президентом Віктором Ющенком, проголосували 356 депутатів.
Закон направлений на забезпечення реалізації положень рекомендацій FATF, затверджених на Берлінському засіданні групи в червні 2003 року, а також директиви Європейського Парламенту і Ради ЄС щодо запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання коштів і фінансування тероризму.
Передбачено, що дія закону поширюватиметься на громадян України, іноземців і осіб без громадянства, а також юридичних осіб, їхні філії, представництва.
Відповідно до документа, до легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов'язані із коштами, отриманими унаслідок скоєння злочину, спрямованого на приховування джерел походження вказаних коштів або сприяння особі, яка є співучасником в скоєнні злочину, який є джерелом походження вказаних коштів (власності).
Представляючи документ, перший заступник глави парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін пояснив, що 20 травня урядова делегація України повинна пройти тестування в групі FATF, а в червні відбудеться пленарне засідання FATF, на якому будуть взяті до уваги висновки групи. "Ми дуже близькі до чорного списку", - відзначив він і попросив депутатів підтримати документ з тим, щоби Україна могла уникнути санкцій FATF.
За словами Аржевітіна, в процесі роботи над законопроектом було розглянуто 150 поправок, з них 125 були повністю враховані.
Згідно з прийнятим документом, фінансова операція піддається обов'язковому фінансовому моніторингу в разі, якщо сума, на яку вона проводиться, перевищує 150 тисяч гривень. Закон визначає також, що піддаються внутрішньому фінансовому моніторингу фінансові операції, що мають одну або більше ознак, таких як невизначений характер фінансової операції, невідповідність її характеру і місцю діяльності клієнта, та інші.
Цей закон набере чинності через 90 днів з дня його прийняття: це необхідно для того, щоб учасники фінансових органів змогли внести зміни в свою діяльність, пояснив Станіслав Аржевітін.
Нагадаємо, раніше в Держфінмоніторингу України відзначали, що після ухвалення вказаного закону і введення його в дію, потрібен буде час для його імплементації, яку Україна розраховує пройти в максимально стислі терміни.
Нагадаємо також, що у вересні 2008 року Верховна рада ухвалила вказаний закон в першому читанні. 8 грудня 2009 року президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями зміни до закону "Про запобігання і протидію легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом" для повторного розгляду парламентом.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас