ЄС допомагає Болгарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС допомагає Болгарії

Казна та Політика
439
Як повідомляє Болгарське Радіо, 24 невеликих муніципалітети країни отримали фінансування у розмірі 44 млн. євро за оперативною програмою розвитку сільських районів ЄС на період з 2007 по 2013 рік. Кошти за програмою надаються як безвідплатна допомога.
Хоча старт цієї програми в Болгарії дещо затримався, з початку роботи нового кабінету міністрів підписано ще 216 договорів вартістю 200 млн. євро, 70 млн. євро з яких вже освоєно для будівництва водно-каналізаційних мереж.
"Освоєння коштів за Програмою розвитку сільських районів на період з 2007 по 2013 рік повинно досягти 100% до кінця нашого мандата", - сказав прем'єр-міністр Бойка Борисов під час вручення нових договорів мерам невеликих муніципалітетів.
"Факт того, що ми у декілька разів збільшили освоєння європейських коштів, нас анітрохи не заспокоює, а навіть навпаки, - говорить прем'єр Борисов. - Ми сподіваємося, що протягом наступних місяців темпи роботи збільшаться, і ми досягнемо, щонайменше, 50% освоєнь. Адже це кошти, які безпосередньо прямують до невеликих муніципалітетів з метою поліпшення життя дітей і соціально-слабкого населення. Причому кошти ці - безвідплатні".
Завдяки прийнятому на минулому тижні рішенню уряду, сьогодні невеликі муніципалітети вже звільнені і від виплати 20-процентної ставки ПДВ з проектів, що є серйозним полегшенням. Інше дуже важливе рішення уряду, яке реально "розв'язує руки" малим муніципалітетам, полягає в 50-відсотковому авансовому фінансуванні.
Три нових проекти отримали безвідплатну допомогу у розмірі більше 500 тис. євро. Ці кошти підуть на підтримку будинків для людей похилого віку в муніципалітетах Сухіндол, Ново-Село і Цар Калоян.
"Кошти, виділені на найбільший проект вартістю в більше 1 млн. євро, реалізатором якого є муніципалітет Пордім, призначені для дитячого інтернату", - заявив міністр сільського господарства і продовольства Мирослав Найденов. Він нагадав, що мета програми розвитку сільських районів полягає в підвищенні життєвого стандарту найбільш відсталих районів в країнах ЄС з тим, аби вони не ставали безлюдними, що стало характерною тенденцією останніх років в Болгарії. "Це не лише ковток повітря для економіки нашої країни, але і інструмент, який допоможе людям з різних населених пунктів жити краще", - переконаний міністр з управління коштами з ЄС Томіслав Дончев. За його словами, таким чином ми боремося і з однією з найсерйозніших проблем - надцентралізацією в крупних містах.
В інтерв'ю "Радіо Болгарія" мер муніципалітету Сухіндол Пламен Чернев уточнив, що надані його району 720 тис. євро будуть вкладено в ремонт і модернізацію Денного центру для літніх людей: "Це колишня муніципальна будівля, яка знаходиться в центральній частині міста, і вимагає серйозного ремонту ‒ говорить він. - На ці кошти ми зможемо відремонтувати всю будівлю, провести алеї для людей з недугами, розбити парк, обладнати медичне приміщення і комп'ютерну залу, а також провести інтернет. Таким чином, літні люди, що будували цю державу стільки років, зможуть насолодитися заслуженим відпочинком".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас