Нацбанк рахує резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк рахує резерви

Валюта
1030
Вони стосуються запропонованого урядом порядку віднесення банками резервів на витрати (не більше 15% від кредитного портфеля). На думку Нацбанку, якщо Верховна Рада прийме поточну редакцію законопроекту №6337, то в 71 банку виникне потреба в докапіталізації на 1,2 млрд. грн., що призведе до різкого скорочення активних операцій.
Однією з найбільш суперечливих норм урядового законопроекту №6337, прийнятого в першому читанні, був пункт про оподаткування прибутку, що стосується банків. Мінфін пропонував доповнити закон нормою, за якою банки могли відносити на валові витрати резерви під активні операції лише в тому випадку, якщо розмір сформованих банком резервів не перевищує 15% кредитного портфеля. У разі ж перевищення, формування резервів банку повинне відбуватися за рахунок прибутку і обкладатися податками або, за відсутності прибутку, за рахунок зменшення капіталу.
Банкіри вже висловили свою негативну реакцію на таку пропозицію уряду. "Для акціонерів банків, перш за все зарубіжних, необхідність формувати резерви за рахунок капіталу призведе до розуміння того, що потрібно скорочувати кредитний портфель, - говорить голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.- За нашими розрахунками, для забезпечення зростання ВВП на рівні 3-5% на рік необхідно забезпечити приріст кредитування на 10-15%, чого не можна буде досягти за таких правил формування резервів".
В центробанку з думкою банкірів згодні. Згідно з листом НБУ до Мінфіну, запропонований порядок істотно ускладнить фінансове становище банків. На сьогодні в 71 банку розмір сформованих страхових резервів і нарахованих з них відсотків вже перевищує запропоновану Кабміном межу в 15%. Таким чином, після ухвалення законопроекту №6337 банки не зможуть повною мірою відносити сформовані резерви на валові витрати.
"Враховуючи, що підстав для значного поліпшення платоспроможності позичальників немає, відсутні і причини для поліпшення якості кредитних портфелів банків", - говориться в листі НБУ. У центробанку передбачають, що впродовж 2010 р. якість кредитних портфелів комерційних банків погіршиться на 10% (на цю суму збільшиться проблемна заборгованість), що призведе до зростання потреби в капіталі у вищеназваних 71 банка на 1,2 млрд. грн. Відповідним чином зменшаться і потенційні обсяги кредитування економіки - на 12 млрд. грн.
Тому, вважають в Нацбанку, прийнятним для банків порогом віднесення страхових резервів на валовий прибуток стане 40%. Цей поріг на сьогодні перевищують лише сім банків (у більшості з них працює тимчасова адміністрація), яким буде потрібно докапіталізація на суму 80 млн. грн.
Джерело в Мінфіні повідомило, що профільний департамент, який очолює заступник міністра Тетяна Єфименко, вже рекомендував міністрові внести відповідні зміни до законопроекту. Згідно з поправками, до 1 січня 2011 р. банки зможуть відносити на валові витрати страхові резерви якщо ті не перевищуватимуть 40% кредитного портфеля, до 1 січня 2012 р. - 30%, а після - до 20% від кредитного портфеля.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас