Кабмін пропонує знизити у 3 рази ставки акцизів у законопроекті про оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує знизити у 3 рази ставки акцизів у законопроекті про оподаткування

Казна та Політика
1236
Кабмін України знизив в 3 рази ставки акцизів в законопроекті №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про оподаткування)", який буде розглянутий в парламенті в другому читанні в четвер 20 травня. Про це під час погоджувальної ради заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми закінчили доопрацювання відповідного законопроекту і знизили акцизні ставки в три рази. Тому, у нас прохання розглянути це питання в четвер, 20 травня, першим. І вже потім розглядати державну програму економічного і соціального розвитку на 2010 р., оскільки там близько 300 поправок і це буде тривала процедура", - сказав Клюєв.
Нагадаємо, 11 травня Верховна Рада (ВР) України ухвалила в першому читанні законопроект №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про оподаткування)". За відповідне рішення проголосували 240 депутатів із 395 зареєстрованих у залі.
В записці пояснення до законопроекту, прийнятій в першому читанні, наголошується, що за прикладом законодавства Росії, ЄС і на вимогу відповідної угоди СОТ пропонується поступове збільшення ставок на коньяки до рівня ставки на горілку. У зарубіжних країнах здійснюється оподаткування міцних алкогольних напоїв за однією ставкою незалежно від способу їх виробництва. На перехідний період запропоновано збільшити ставку на 20% - з 14 грн. до 17 грн. за 1л 100-% спирту, і ставку на пиво з 0,60 грн. до 0,74 грн. за 1 л і на вина виноградні натуральні з 1 коп. до10 коп. за 1 л. Крім того, запропоновано застосовувати однакові підходи до оподаткування спирту, який міститься в горілці і винах.
Зазначимо, в законопроекті говорилося, що збільшення суми акцизного збору на 50 коп. на 1 л бензину можна здійснити без зростання роздрібних цін. При цьому питома вага акцизу в собівартості бензинів збільшиться на 7,5 процентних пунктів (з 13,2% до 20,7%).
Передбачалось також збільшити ставку податку з 110 євро до 200 євро за 1 тис. кг на супербензини з октановим числом 98 і більше.
Законопроектом також пропонується збільшити ставки акцизного збору на сигарети з фільтром: при адвалорній складовій, яка обчислюється у відсотках від максимальної роздрібної ціни, з 20% до 25%, по специфічній - з 69 грн. до 90 грн. за 1 тис. шт. Впровадження змін збільшить питому вагу акцизу в ціні сигарет до 37%.
Згідно із законопроектом, були передбачені ліквідація схеми ухилення від сплати податку з нафтопродуктів і встановлення ставки акцизного збору на інші легкі дистиляти та інші спеціальні бензини на рівні ставки на моторні бензини.
Також було передбачено запровадити з 1 січня 2011 р. при оподаткуванні операцій з підакцизними товарами авансову сплату ПДВ одночасно із сплатою акцизного збору у розмірі 20% суми акцизного збору.
Законопроект №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно оподаткування)" був зареєстрований у ВР 27 квітня ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас